Kometa těsně mine planetu Mars!

11. říjen 2014

V neděli 19. října se odehraje u Marsu jedinečná podívaná. Kolem planety prolétne kometa tak blízko, že se její ohon spojí s atmosférou.

Podle prvních výpočtů to vypadalo, že se kometa C/2013 A1 (Siding Spring) s Marsem může dokonce srazit. To by byla událost století!

Po upřesnění dráhy vychází, že kometa proletí kolem Marsu ve vzdálenosti 139 000 km. I tak je to jen třetina vzdálenosti Měsíce od Země.

Jak bude úkaz vypadat z pohledu Marťanů?

Pokud byste byli na Marsu, viděli byste na obloze velice jasnou kometu, jakou ze Země vidíte málokdy. Zážitek nám ale zprostředkují kosmické sondy, které na Marsu pracují. Pět jich je na oběžné dráze a dvě vozítka na povrchu.

Stane se něco Marsu?

Kometární koma a ohon jsou mnohem větší než vzdálenost jádra komety od Marsu. Z toho vyplývá, že musí dojít ke srážce atmosféry Marsu s kometárním ohonem.

Ohon je ale velmi řídký. Nebude mít na planetu téměř žádný vliv. Přesto se očekává, že dojde k poklesu teploty v atmosféře až o 30 stupňů.

Klikněte na video a podívejte se, co přesně by se mělo v atmosféře Marsu odehrát!

Během přeletu komety také zastihne Mars malá meteorická přeháňka. Částice uvolněné z komety působením Slunce budou narážet do atmosféry Marsu, kde se třením rozžhaví a budou zářit.

Marťanské meteory už se v minulosti podařilo sledovat. Odborníci věří, že se to povede i během průletu komety.

Bude něco vidět ze Země?

Kometa prolétající kolem Marsu bude pozorovatelná spíše pro obyvatele jižní polokoule. Na severní polokouli mohou pozorovatelé pomocí triedrů vidět možná malý mlhavý obláček. Pokud bude příznivé počasí.

Bližší informace o průletu komety prozradil v Meteoru 11. října předseda Společnosti pro meziplanetární hmotu Ivo Míček.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.