Led, který hoří

16. červenec 2016

Hořet může leccos, hasiči by mohli vyprávět. Ale když někdo bude tvrdit, že hoří i led, budete ho nejspíš považovat za blázna. Omyl, do blázince nepatří!


Meteor 16. 7. 2016
01:05 Led, který hoří
05:52 Rodokmeny antilop zachraňují druh
17:46 Ukradené objevy - derivace
23:19 Největší trilobit nalezen v Jeseníku
31:52 Sherlock Holmes a ovčí sýr

„Led skutečně může hořet, ale nesmí jít o čistý led. Jedná se o vodní klatráty. To je skupenství, které vzniká, když je ve vodě nějaká příměs. Typicky třeba metan,“ uvedl v rámci letního seriálu Meteoru o vodě profesor Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Vodní klece

To, že se různé látky rozpouštějí ve vodě, je běžné. Rozpustnost metanu ve vodě naopak není příliš velká. Ke smíchání vody s metanem dojde jen za specifických podmínek.

„Pokud trochu snížíme teplotu a zvýšíme tlak na 20 až 30 atmosfér, tak směs vody a metanu spontánně zkrystaluje do struktury takové vodní klece. Uvnitř této klece pak bude vždy jedna molekula metanu,“ vysvětlil Pavel Jungwirth.

Klatráty z hlubin

Metanové klatráty se vyskytují běžně v přirozených podmínkách, ale musíme se za nimi vydat pod hladinu moří a oceánů. „V pobřežních šelfech, kde degradují organické látky, vzniká metan. Tlak 20 atmosfér, to je přibližně 200 metrů vysoký vodní sloupec, to není až taková hloubka,“ dodal Jungwirth.

Vzhledem připomínají metanové klatráty obyčejný sníh nebo led, ale s jedním podstatným rozdílem. „Když nad nimi škrtnete sirkou, tak začnou hořet, což je dané uvolňováním metanu,“ vysvětlil Pavel Jungwirth.

Logo

Hrozba, nebo příležitost?

O metanové klatráty se velmi zajímají environmentalisté i těžaři. Ti první mají obavy, protože metan je skleníkový plyn, který se podílí na negativních změnách klimatu.

„Pokud by se moře zahřálo, začal by se metan z klatrátů masivně uvolňovat,“ doplnil Jungwirth. Naopak těžaři přemýšlejí, jestli by se dala látka efektivně vytěžit, podobně jako třeba zemní plyn.

Není led jako led

Pod hladinou chladných moří se tedy nachází led, který hoří. I když přímo slovo „led“ chemici v souvislosti s klatráty neradi používají, není to přesné.

„Led, to je čisté skupenství vody, ale tady je přítomná ještě jiná látka. Je to vždycky směs látek, proto se bráním říkat tomu led,“ uzavřel Pavel Jungwirth.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio