Maketa kosmické lodi ze sci-fi seriálu Doctor Who poletí do vesmíru

20. červenec 2013

Veřejná peněžní sbírka fanoušků britského sci-fi seriálu Doctor Who, který letos v listopadu oslaví již padesátileté výročí, skončila úspěchem. Proto bude finančně možné vypustit do kosmu maketu modré policejní telefonní budky, která se stala jedním ze symbolů seriálu.

V seriálu se za tuto budku maskuje složitá časoprostorová kosmická loď zvaná TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space), která je schopna navštívit jakýkoliv prostorový nebo časový bod v rámci Vesmíru.

Sbírku založili dva fanoušci seriálu Doctor Who, otec s dcerou, na serveru Kickstarter. V České republice je seriál vysílán pod názvem Pán času. Hlavním hrdinou je zde humanoidní mimozemšťan, který patří k druhu Pánů času. Všem se představuje jako Doktor a v TARDIS společně s dalšími společníky cestuje jak prostorem tak časem. Většinu doby chrání Zemi a jiné pokojné planety před nájezdy různých agresivních mimozemšťanů a jinými katastrofami.

Plánovaný výtěžek sbírky činil asi 30 tisíc dolarů, avšak tato výše byla reálně překonána skoro třikrát. Koncem letošního roku, ke zmíněnému padesátému výročí seriálu, se tedy může malá maketa TARDIS podívat do kosmu. Podobně jako jiné malé satelity by mohla být přibalena do nákladového prostoru nosné rakety k velké družici, aby se využily zbývající nosnost a prostor.

Maketa TARDIS bude přitom zcela funkční družicí - na palubě bude mít malý počítač, vysílačku s anténami a fotografickou kameru, která bude neustále fotit povrch Země. Na disku počítače budou také uloženy malé datové soubory od dárců. Autoři projektu však zatím ještě s žádnou kosmickou firmou nemají uzavřenu dohodu o vypuštění makety na oběžnou dráhu, takže v tuto chvíli neexistuje přesný letový plán.

Zdroje: Popular Science, Kickstarter, Doctor Who (Pán času) - česká Wikipedia, Český sraz fanoušků Doctora Who - Whocon 2013

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio