Máte vadu zraku? Otestujte se mobilním telefonem

25. říjen 2014

Mobilní aplikace testuje šest nejznámějších vad zraku: čtení, astigmatismus, barvocit, ostrost zraku, sítnici nebo bichrom. Co přesně znamenají, vysvětlila primářka Lucie Valešová z oční kliniky DuoVize v Praze.

Až 6 % mužů trpí barvoslepostí. Barvocit se testuje u obou očí zároveň, ale nenahrazuje vyšetření u lékaře. Pokud na telefonu nebo tabletu zjistíte nějaké nesrovnalosti, měli byste navštívit lékaře. To ale platí pro všechny testy mobilní aplikace.

Astigmatismus je dioptrická vada, která se přidružuje ke krátkozrakosti i dalekozrakosti. Je způsobena tím, že oko není úplně kulaté jako fotbalový míč. Vypadá spíš jako rugbyový míč. Léčí se brýlemi nebo kontaktními čočkami. Ale i laserovou dioptrickou operací.

Testujte každé oko zvlášť

Snížená zraková ostrost může být způsobena nejen nesprávnými brýlemi, ale i chorobou. Třeba cukrovkou. Při testu si pacient zakryje každé oko zvlášť a sleduje zvláštní mřížku. Uprostřed je černý bod, do kterého se pacient upřeně dívá.

Přitom okrajovým viděním sleduje, jaký tvar mají čáry, které jsou na té mřížce. Pokud vidí nějaké anomálie, znamená to, že má na sítnici nějaký závažný problém a měl by navštívit lékaře.

Pokroková léčba očních vad

Bichromový test využívá toho, že světlo každé barvy má jinou vlnovou délku a při dioptrické vadě dopadá do oka na sítnici pod jiným úhlem. Pokud je člověk krátkozraký a nemá správné brýle, vidí ostřeji černé obrazce v červeném poli.

Zato obrazce v zeleném poli vidí rozmlženě. Takže pokud nevidíte stejně ostře v obou políčcích, nemáte správné brýle, a to zjistíte tímto jednoduchým testem.

Za posledních 20 let došlo v léčbě očních vad k úžasnému pokroku. Kdo neprošel úspěšně testem, má tedy velkou naději, že mu lékařská věda pomůže jeho vadu odstranit. Aplikace test zraku ke stažení pro operační systém Android.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio