Měsíční oceány u planety Saturn

25. říjen 2016

Klub vesmírných těles s oceánem se rozšiřuje. Hluboký oceán zřejmě existuje i pod povrchem Saturnova měsíce Dione. Už dříve se zjistilo, že oceán se ukrývá pod povrchem měsíce Enceladus a také u měsíců Jupiteru.


Příspěvky Meteoru 22. 10. 2016
01:10 Děti bez vajíček
12:30 Příběh Země – Podivný Měsíc
14:01 Ovlivňuje fáze Měsíce počasí?
21:59 Obrovské oceány na Saturnových měsících
33:05 Geneticky modifikovaní komáři jako lék
36:57 Jak se zrodily kontaktní čočky?

To, že by se mohl i pod dalším ze Saturnových měsíců ukrývat oceán, propočítali nedávno tři astronomové z Královské observatoře v Belgii. Vycházeli z dat zajištěných sondou Cassini, která okolí Saturnu zkoumá už od roku 2004.

Hluboký oceán na Dione

„Belgičtí astronomové spočítali, že pod silnou ledovou kůrou měsíce Dione, která sahá až do hloubky 99 km, se ukrývá oceán tlustý 65 km. Ten měsíc je velice zajímavý a pozemští geologové teď jistě jásají, neboť měsíc je na dohled kosmické sondy,“ uvedl v Meteoru astrofyzik Jiří Grygar.

Dione je poměrně velký měsíc Saturnu, jeho průměr přesahuje 1000 km. „Obíhá kolem Saturnu poměrně blízko, podobně jako náš Měsíc kolem Země, tedy 380 000 km. Má hmotnost 1021 kilogramů, to už je docela slušná hmota,“ popsal Jiří Grygar.

„Hustota je ovšem docela malá, o 50 procent vyšší než hustota vody, takže měsíc je hodně ledový s minimem hornin. Je tam dokonalé albedo, to znamená, že veškeré dopadající světlo odráží zpět do vesmíru. Přitom teplota povrchu je - 186 stupňů Celsia,“ dodal astrofyzik.

Gejzíry na Enceladu

Dione je velmi podobný svému menšímu sousedovi - měsíci Enceladus. Také ten obsahuje podpovrchový oceán a navíc se může pyšnit i obřími vodními gejzíry, které vyvěrají z krajiny kolem jižního pólu.

Gejzíry na Saturnově měsíci Enceladus

Přítomnost oceánu a gejzírů na Enceladu vědci zjistili už před několika lety. Sondě Cassini se dokonce podařil průlet přímo nad gejzírovou oblastí.

„Dá se říct, že vlétla téměř do chřtánu gejzíru. Drobounké úlomky ledu a zrníček gejzíru létají do výšky až 150 km nad povrch měsíce a sonda proletěla asi 50 km nad tím,“ řekl Grygar.

Teplo z gravitace

Za gejzíry můžeme poděkovat gravitaci Saturnu. Podobně jako gravitace Měsíce působí na Zemi příliv a odliv moří (hovoří se o tzv. slapových silách), tak na Saturnu ovlivňují slapové síly aktivitu gejzírů.

„Jeden konec měsíce je vždy blíže než jeho druhý konec, v měsíci vzniká pnutí, tření, a to je zdrojem energie, která roztápí led pod povrchem. Voda, která vytryskává, je velmi horká, má 95 stupňů Celsia,“ vysvětlil Grygar.

Globální podpovrchový oceán

Povrch měsíce Enceladus je složený z kamenů a ledu, je tam asi - 130 stupňů Celsia. „Pod ledovou kůrou bychom našli kamennou oblast pláště, ve které se nacházejí různé trhliny propojené s hlubinným oceánem,“ popsal Jiří Grygar.

Z astronomických výpočtů vyplývá, že tloušťka tuhého ledu na Enceladu dosahuje 38 km a oceánu pod tím 23 km. Štěrbinám, kterými ohřátá voda proniká nad povrch, se říká „tygří drápy“. Ty se otevírají a zavírají právě podle slapového působení.

Oceánový klub přijímá stále nové členy

Dá se očekávat, že řady měsíců, které pod povrchem ukrývají oceán, se budou rozšiřovat. Astronomové už vědí o podpovrchových oceánech na 4 měsících Jupiteru a Saturnu. A dá se očekávat, že něco podobného by se mohlo týkat i měsíců Uranu a Neptunu. To vše ale ukáže až budoucnost.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio