ODKAZY 20.4. - Až budou počítače chytřejší než my...

20. duben 2013

Podle odhadů by zhruba v polovině tohoto století měla inteligence počítačů dohnat lidskou. Co nás čeká od té doby? Máme se bát o osud lidí? Jak můžeme předejít nedomyšlenostem nových technologií?

nejen těmito otázkami se zabývá špičkový filmový dokument "Plug & Pray", který na světových festivaklech populárně-vědeckých snímků posbíral již řadu důležitých ocenění. Meteor Vám tento snímek nabízí ve spolupráci s festivalem AFO, kde film vyhrál v roce 2011 Cenu za nejlepší světový populárně-vědecký dokumentární film.

O nebezpečích, spojených s rozvojem umělé inteligence a souvisejících technologiích i o tom, jak předpokládaným rizikům dopředu čelit, budou po skončení projekce diskutovat a na Vaše otázky odpovídat prof. Olga Štěpánková z katedry kybernetiky Českého vysokého učení technického a prof. Jozef Kelemen ze Slezské univerzity Opava.

Film je opatřen českými titulky a je vhodný pro děti od 10 let. Předpokládaný konec akce je ve 20:30.

Poprvé na dvou místech: Plzeň a Praha

Abychom vyšli vstříc těm z Vás, kdo byste o projekci měli zájem a nemůžete se dostavit na jedinou projekci ve vzdálené části republiky, poprvé uskutečníme současně dvě promítání v Budovách Českého rozhlasu v Plzni a Praze. Obě studia zůstanou propojena i po skončení projekce, v jediné superdebatě, v níž budou moci odborníky oslovit posluchači z Plzně i Prahy.

Místa v sálech je třeba si zdarma rezervovat na e-mailové adrese METEOR@rozhlas.cz, kde Vám nejpozději do nedělní půlnoci rezervaci potvrdíme. Prosíme, napište krom počtu rezervovaných míst také město v němž projekci chcete shlédnout. Její tačátek je v pondělí 22. dubna 2013 v 18:00 v budově Českého rozhlasu v Praze, vchod Římská 13 a současně v budově Českého rozhlasu Plzeň, Náměstí Míru 10. Rezervace přijímáme výhradně formou e-mailu. Děkujeme za pochopení.

Podívejte se na upoutávku k filmu Plug & Pray.

Okamžik, kdy počítač poprvé překonal člověka ve hře v šachy, nastal 11. května 1997 v duelu šachového velmistra Garry Kasparova s počítačem Deep Blue firmy IBM.

Sova a orel vyvedli mladé

Na stránkách Meteoru najdete v kategorii Multimédia přímý přenos z hnízda sovy pálené. Podívejte se, jak tento dravec starostlivě pečuje o mláďata.

Posluchač Miroslav Čadek poslal do Meteoru upozornění na hnízdění orla bělohlavého v USA. Zajímavostí tohoto přenosu je občasné silné sněžení, v němž dospělí orli zahřívají svá mláďata. Kruté podmínky jsou ale pro tuto oblast typické a podle ornitologů nepředstavují pro mláďata praktickjy žádné riziko. Dvě kamery, namířené na hnízdo najdete ZDE.

Invaze rostlin a živočichů

Poslechněte si debatu, která následovala po skončení projekce dokumentu "Invaze vetřelců" z 15.4. 2013.

autor: Marek Janáč
Spustit audio