ODKAZY 24.8. – Co skrývá pubertální mozek

24. srpen 2013

Nebýt puberty, lidstvo je hloupější a žije kratší dobu. Zjištění vyplývá z pohledu vědy na období dospívání, které je zdrojem mnoha nedorozumění mezi náctiletými a dospělými. Proč?

To velmi poutavým způsobem odhaluje dokumentární vědecko-populární film PŘEŽÍVÁM :) MOZEK NÁCTILETÝCH, který Meteor uvede za laskavé spolupráce mezinárodního festivalu Academia film Olomouc (AFO). Projekce se uskuteční v pondělí 2. září v 18.00 hod. v pěti studiích Českého rozhlasu – v Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Plzni a Praze. Přítomni budou dva odborníci, jichž se budete moci po skončení projekce ptát na cokoliv, co vás k tématu napadne: fyziolog František Vyskočil a neuropatolog František Koukolík.

Některá zajímavá témata si můžete poslechnout už v dnešním Meteoru prostřednictvím rozhovoru s prof. Vyskočilem.

Projekce je bezplatná, kapacita sálů omezená. Zajistit místo si můžete registrací prostřednictvím mailu METEOR@rozhlas.cz. Nezapomeňte uvést jméno, příjmení, město v němž chcete projekci sledovat a počet požadovaných míst. Rezervace přijíme do vyčerpání kapacity sálu.

Fyzika ke snídani

Voda (ilustrační foto)

Že déšť nemusí být vhodný jen k zavlažování polí, o tom jste se mohli přesvědčit v dnešním vydání rubriky Snídaňová fyzika. Vladimír Kopecký junior v pořadu vyprávěl o tom, jak je možné s pomocí zkamenělých kapek vody určit pozemské děje před dvěma miliardami let. Zkamenělé kapky vody staré "pouhých" 200 milionů let můžete najít například na chodnících Botanické zahrady v Praze Troji, kde paleontolog Radek Mikuláš před několika lety objevil druhou stopu dinosaura na našem území.

Aha efekt

Tentokrát Helena Štorchová z Ústavu experimentální botaniky vzpomínala na své překvapení, způsobené vlastně ztrátou orientace.

Foťák za strnada

Raritní dialekt strnada obecného, Terezín (čtverec 03:73)

V Meteoru jsme tentokrát shrnuli hlavní poznatky projektu Mapování strnadích dialektů s jeho spoluautorkou Lucií Diblíkovou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Díky Vašim nahrávkám se podařilo výrazně zpřesnit průběh hranice mezi "západním" a "východním" strnadím nářečím. Nahráli jste však také přes tři desítky raritních nářečí, o nichž dosud věda neměla ponětí. Co přesně jejich existence znamená, to je zatím předmětem bádání. Z přiloženého spektrogramu je ale zřejmé, že je to dialekt krásný. Ze zvukového záznamu vyplývá totéž (nejprve v reálné rychlosti, poté dvojnásobně zpomaleno :-)


Oblasti, obsazené v letech 2011 - 2012 Oblasti, dobyté v roce 2013
Při najetí nad zelený čtverec se vám zobrazí okénko se jménem prvního, kdo v dané oblasti nahrávku pořídil. (Zdroj: strnadi.cz)

V průběhu letošní sezóny jste posunuli zmapování strnadích dialektů z 37% území republiky na 79%. Přesto se při tomto množství nahrávek nepodařilo získat všechny ceny, které jsme do soutěže vložili. Losováním jsme tedy zbývající ceny přidělili těm, kdo letos poslali do projektu alespoň jednu strnadí nahrávku. Jsou to:

Andrle Petr (1 nahrávka)
Blažková Denisa (39)
Cach Petr (3)
Figalla Miroslav (55)
Forman Oldřich (18)
Frauenberg Oldřich (33)
Havla Leoš (4)
Horák Kryštof (1)
Hradecký Michal (2)
Kalfus Filip (24)
Kodet Vojtěch (37)
Mikšíček Jiří (2)
Pozgayova Milica (2)
Rotreklová Anna (3)
Strnad Martin (9)

A protože někteří z vás byli v nahrávání opravdu mimořádně aktivní, udělí teď Meteor ještě dvě mimořádné prémie za aktivitu. První získává pan Martin Černý, který na svých toulkách ulovil nejvíce čtverců ze všech letošních účastníků, celkem 24.Druhou prémii získá pan Radek Strnad, který letos natočil nejvíce jednotlivých nahrávek strnadů: těžko uvěřitelných 263.

Všem vám, kdo jste se letos do projektu zapojili Meteor MOC děkuje. Nejen, že jste pomohli českým vědcům, ale dokázali jste, že Meteor má aktivní poslouchače, kteří jen trpně nepřijímají to, co vytvořili jiní. Díky!

autor: Marek Janáč
Spustit audio