Opičí robot jako ideální průzkumník Měsíce

24. srpen 2013

Robotika si systematicky bere za vzor tvary a funkce, které existují v živé přírodě. Zvláštní je však případ, kdy vědci vyvíjejí robota podobného opici, jehož cílem má být výzkum jiných planet. Opičí robot zatím nese jméno iStruct Demonstrator, má hmotnost 18 kg a jeho největší rozměr měří tři čtvrtiny metru.

Projekt robota podobného opici vznikl ve Výzkumném středisku pro umělou inteligenci v německých Brémách (DFKI). Nejdříve vědci analyzovali způsoby a obratnost, s nimiž se skutečné opice pohybují ve složitém terénu za používání všech čtyř končetin.

Robot vybavený koly bude sice mnohem rychlejší na hladkém a rovném terénu, avšak pokud se na Měsíci setká s členitým terénem plným překážek, může to pro něj být neřešitelný problém. Robot, který bude tvarově i pohybově podobný opici, však v principu nepozná větší rozdíl. Bude schopen se adaptovat na téměř jakýkoliv druh měsíčního terénu a bude schopen se zde stabilně a spolehlivě pohybovat. Proto bude také vybaven desítkami různých senzorů.

<p> <iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/9xMoXywKyOs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Opičí robot bude schopen zvládnout i takovou havarijní situaci, jakou je případ převrácení stroje. Konstruktéři v tomto případě umějí naprogramovat nouzové procedury, které robota vybaveného mechanickými končetinami opět vrátí do normálního a stabilního stavu. Oproti tomu pro robota s koly může jeho převrácení znamenat “konečnou”, stejně tak i případ, kdy se robot zaklíní v nějaké rýze či někam spadne.

Opičí robot někdy může stát výhradně na zadních končetinách, takže bude mít ruce uvolněné pro další činnosti. Vlastně jedinou skutečnou nevýhodou opičího robota oproti robotům s koly je fakt, že unese méně užitečného zařízení.

Zdroje: Interesting Engineering, GizMag, DFKI (Bremen), iStruct Demonstrator

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio