Pozná rotvajler, že čivava je taky pes?

19. leden 2016

Čivava, rotvajler, vlkodav, mops nebo jezevčík - to všechno jsou psi. Zdomácnělé šelmy s jedním vlčím předkem. Lidé to vědí. Ale pozná od pohledu a bez pomoci čichu pes psa jiného plemene?


Příspěvky Meteoru 16. ledna 2016
01:11 Jak zvládly rostliny loňská sucha?
10:58 Jak se nenechat zabít při potápění
24:00 Létající pavouci
37:53 Když na severním pólu taje sníh
48:25 Poznají se psi už od pohledu?

„Vzhled psů je velmi proměnlivý, neznáme jiného živočicha na světě, který by byl tak různorodý, jako je pes,“ uvedl v Meteoru biolog Jaroslav Petr. Odhaduje se, že na Zemi žije kolem půl miliardy psů zhruba 340 různých plemen.

Všeobecně známým faktem je, že psi se řídí výborným čichem. Už méně se ví, nakolik se orientují zrakem. Otázku, jestli pes pozná zcela odlišného psa bez použití čichu, zkoušeli pomocí experimentu zodpovědět francouzští vědci.

Pokusní králici… totiž psi

Pro potřeby experimentu vybrali badatelé celkem 9 psů. Před jednoho labradora, border kolii a 7 voříšků postavili dvě obrazovky, na které promítali různé obrázky. Na jednom monitoru se ukazoval snímek psa, na druhém kráva, případně jen černá nebo modrá barva. Obrázky byly stále stejné – stejný druh psa, stejná kráva, stejná barva.

Promítání se opakovalo tak dlouho, dokud pes správě neoznačil obrazovku se psem. Za správnou odpověď dostal pamlsek, za špatnou nezískal nic. „Po několika kolech tréninku se dopracovali k tomu, že psi dokázali správně určit obrazovku se psem. Chybovali jenom ve 2 případech z 12,“ řekl Petr.

Vycvičený k vědeckému pokusu

Ovšem pes se dá pomocí pamlsku a pochvaly vycvičit k lecčemu. I k tomu, aby správně označil obrazovku se psem. Jenže to byla jen první fáze experimentu. Fáze tréninková. Měla sloužit k tomu, aby se psi naučili, že když se na obrazovce objeví jiný pes, mají ji označit.

Logo

„Teprve potom nastal ten vlastní experiment. Na dvě obrazovky se promítaly obrázky psů nejrůznějších plemen včetně těch, se kterými se daní psi nikdy nemohli potkat. Na druhé obrazovce se pak ukazovala jiná zvířata, jako papoušek, slepice nebo želva,“ přiblížil Jaroslav Petr.

Pes psa pozná

Vědci pak sledovali, jestli se budou pokusní psi domáhat pamlsku za to, že správě vyberou obrazovku znázorňující psa. A skutečně. „Kupodivu psi dosahovali velmi dobrých výkonů, když upřednostňovali obrázky se psy a dosáhli hranice 10 správných odpovědí z 12. Vyplývá z toho, že psi se skutečně poznají, i když se jedná o jiná plemena, a nepotřebují k tomu jen čichový stimul,“ uzavřel biolog Jaroslav Petr.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem audioarchivu iRadio.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.