Proč sůl v ráně pálí, když na jazyku chutná?

16. prosinec 2014

Co se děje, když se dostane sůl do rány? Jakou funkci má v našem těle? To Meteoru prozradil neurofyziolog prof. František Vyskočil z Fyziologického ústavu AV.

Sůl se v krvavé ráně rozpouští. Rozpadá se na kladně nabité ionty sodné a ionty chloridové. Buněčná i nervová membrána má kanálky, kterými sodné ionty propouští do nitra buňky. V buňce vzniká nerovnováha elektrických nábojů. Sůl neboli chlorid sodný, zničí rovnováhu, kterou v buňce zajišťuje chlorid draselný.

Draselné ionty v buňce jsou základ veškeré bioelektřiny. Je to naše buněčná baterie. K jejímu zničení dojde, když se díky podráždění otevřou buněčné kanálky pro sodík. Sodné ionty tečou dovnitř. A ty kladně nabité sodné ionty v podstatě svým nadbytkem vybíjejí buněčné baterie tím, jak procházejí kanálky do nitra nervových zakončení. A to vybíjení je potom elektrický impuls, který se šíří podél nervu do mozku. Kromě toho sůl odnímá vodu z té tkáně, která je poraněná, a to zahušťování mění koncentraci v nervovém vlákně. Vede to k tomu, že buňka reaguje tím, že vysílá jakoby SOS přes míchu až do centra bolesti.

Sůl v ráně to je peklo, ale v jídle? Na co potřebujeme sůl?

Sůl potřebujeme k tomu, aby sodík mohl, když je podrážděný nerv, anebo sval, vniknout dovnitř buňky a vyvolat akci. Upozornit na to, že se svalem není něco v pořádku. Proto ho musí být určitá hladina v krvi. Denně potřebujeme 2 až 4 gramy soli, aby se nám doplnila hladina chloridu sodného v krvi.

Je soli ve stravě dost?

Nejen, že je jí dost, on je soli nadbytek. Prakticky do všech potravin se přidává velké množství chloridu sodného. Takže Češi ho zkonzumují asi tak 4krát víc, než je zdrávo. Protože sůl je ve všem, v chlebu, v uzeninách, v pizze.

Čím sůl škodí?

Sodík zatěžuje ledviny. Při jeho nadbytku je jejich filtrační mechanismus tak zatížen, že to může vést až k selhání ledvin. Zvýšená hladina soli působí špatně také na výstelku cév, a tam může dojít k rychlejšímu aterosklerotickému poškození. Sůl díky tomu zvyšuje krevní tlak, a to je riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Jak se zdravě stravovat, bez přebytku soli?

02874681.jpeg

Běžně v čerstvé zelenině, v rybách i v čerstvém masu máme dostatek soli, aby se nahrazovala dávka kolem 4 gramů, co potřebujeme. Protože každá potravina je solena, tak by bylo ideální už neodsolovat. To je zlozvyk. Každý, kdo přesoluje, má znecitlivěné chuťové receptory pro sůl, takže se pak dožaduje více a více soli. Na sůl si můžeme vytvořit návyk jako na drogu. Takže všeho s mírou.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio