Psi vystopují i předmět, kterého jste se nedotkli

17. leden 2017

Psí čich je ještě dokonalejší, než jsme si mysleli. Psí detektivové dokáží vyčenichat zločince i podle pachu předmětu, kterého se nedotkl! Stačí, že byl v jeho blízkosti. To ale není všechno – psí čenich neošálí ani voda nebo bod varu!


Příspěvky Meteoru 14. 1. 2017
01:18 Stoprocentně pravdivá odpověď
09:16 Mluvící opice
17:46 Rozhádané klima 1/7
27:10 Srážka s planetkou, která vyhubila dinosaury
32:57 Lov světel meteorů
45:55 Úžasný psí čich

O zázračných psích dovednostech jsme si povídali v 6tidílném seriálu komentářů kynoložky Dr. Petry Vyplelové z České zemědělské univerzity, které doplňovaly pravidelnou četbu z amerického románu Jamese Olivera Curwooda Vlčák Kazan (1914).

Vůně nedotknutého

Psí čich lidi fascinuje, a přestože se jím vědci dlouhodobě zabývají, zatím ještě není úplně přesně probádané, jak funguje.

„V jednom z experimentů jsme testovali tzv. pachový spad, tedy to, jestli pes může předmět identifikovat, aniž by se ho člověk dotkl. Zjistili jsme, že stačí, když budete držet nad předmětem, třeba skleničkou nebo myší od počítače, ruku ve výšce 5 cm po dobu alespoň 3 minut, a pes vás bude moct identifikovat, jako byste se předmětu dotkli,“ uvedla Petra Vyplelová.

Pach na místě vydrží několik dní a možná i měsíců

Metoda pachového spadu se úspěšně používá při ověřování trestné činnosti. „Pokud byste byli poslední v místnosti, pach po vás v ní zůstane i mnoho hodin a dní. Některé experimenty dokonce naznačují, že lze pach odebrat i za několik měsíců,“ dodala kynoložka.

Čtěte také

Zásada několika podezřelých

Z předmětu se odebere pachový vzorek a v okamžiku, kdy policie zajistí podezřelou osobu, tak odebere pach i z jejího těla. Úkolem psího detektiva je oba pachy srovnat. Je přitom nutné, aby pes procházel kolem více lidí, aby vybral toho, kterému skutečně pach přísluší.

Aby se předešlo omylům, používá se více psů. „Zásadou je vždy více lidí, více psů a více čichání,“ zdůraznila Petra Vyplelová.

Pach nesmyje ani voda z potoka

Naprosto neuvěřitelné je, že pach na předmětu – třeba na zbrani – vydrží nějakou dobu i poté, co bychom jej odhodili do potoka. „Odzkoušeli jsme, že je možné bez problému odebrat pachové stopy z předmětu, který leží hodinu ve vodě. Psi jsou skutečně schopni i takové předměty ztotožnit,“ řekla Vyplelová.

Zbrojní průkaz

Jedna hodina je ověřený časový údaj, podle Petry Vyplelové ale není vyloučeno, že by pes zvládl vyčenichat i předmět, který ve vodě ležel déle.

Pach neuvaříš ani nespálíš

Kupodivu pach dokáže přežít i velmi vysoké teploty. „Když jsme předmět uzavřeli na 30 minut do horkovzdušné trouby, tak i pak byl pes schopen člověka správně identifikovat,“ doplnila Petra Vyplelová. Nutno podotknout, že teplota pokusné trouby přesahovala neuvěřitelných 900 stupňů!

„Předpokládali jsme, že pach je tvořen látkami, které mají bod varu kolem 300 stupňů, ale zjistili jsme, že když se teploty pohybovaly kolem 500 stupňů, tak naopak ta identifikace byla pro psa ještě jednodušší. Nevíme přesně proč, ale je možné, že k pachu je přidruženo mnoho balastu, který se v troubě zničí, a zůstane v něm jen to, podle čeho pes člověka pozná,“ uzavřela kynoložka Petra Vyplelová.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio