Savci za dinosaurů žili nočním životem

17. červenec 2018

Vymře jednou lidstvo? Zatím nevíme. Jisté je, že po každé epizodě velkého vymírání živočichů se otevírá prostor pro nové druhy, které se daným podmínkám lépe přizpůsobí. Až vymření dinosaurů, vládců druhohor, tak pomohlo savcům vyjít na denní světlo. Do té doby se především ukrývali v temných zákoutích, napovídají tomu vědecké studie.


Příspěvky Meteoru 14. 7. 2018
00:57 Savci za dob dinosaurů
06:37 První sonda u Marsu
11:45 Věc Makropulos v říši zvířat
18:01 Neznámá opice v čínském hrobě
26:40 Tajemný hrad v Karpatech

Skutečnými obávanými vládci druhohor byli obrovští dinosauři, zatímco savci včetně našich předků, zůstávali v jejich stínu. Studie týmu britských a izraelských vědců nyní nabízí důkazy.

„Analyzovali anatomické znaky asi u 2400 druhů současných savců a počítačovým algoritmem udělali modely toho, co lze považovat za znaky denního nebo nočního způsobu života. Ukázalo to na jeden uzlový bod, na dobu před 66 miliony let, kdy došlo k rozvoji savců s denním způsobem života,“ uvádí v Meteoru odborník na dinosaury Vladimír Socha.

Uvedené číslo se přesně shoduje s datem, které se uvádí jako období, kdy dinosauři vymřeli. „Přesně před těmi 66 miliony let, kdy dinosauři vymírají, nastává krátké, pár milionů let trvající, přechodné období, kdy dochází k přechodu života savců k dennímu způsobu,“ říká Vladimír Socha.

Mezi prvními skupinami živočichů, kteří se uzpůsobili slunečnému světlu, byli vyšší primáti, včetně předků člověka. To, že jsme byli mezi prvními, by ostatně také mohlo vysvětlit, že dnes plně vnímáme spektrum barev, nejsme barvoslepí jako někteří jiní savci.

Zároveň to dokazuje, že savci nemohli konkurovat v druhohorním světě dinosaurům a jejich rozvoj byl umožněn až jejich vyhynutím.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.