Sopky: Stolová hora Úhošť

26. červenec 2014

Sopka, která vypadá jako stůl. To je Úhošť v Doupovských horách, nedaleko Kadaně.

Vrch Úhošť tvoří sekvence lávových proudů, které leží téměř vodorovně na sobě. Jsou to různé druhy bazaltů a již při výstupu na vrcholovou plošinu si můžeme všimnout, že jednotlivé lávové proudy tvoří jakési schody. Je jich celkem 9.

Lávové proudy vypadají jako sendviče, kdy vrchní i spodní část má jinou barvu než prostředek. Ten, jak se čedič vyléval do ostatních hornin, získal černou barvu.

Stolových hor je několik

Z vrcholu je vidět Kadaň a nad městem pás plochých kopců. Svatý kopeček, Prostřední vrch a Zadní vrch. Tyto kopce představují zbytky lávových proudů, které tekly z centrální části Doupovských hor. Erozí jsou rozdělené na jednotlivé stolové hory.

Na vrcholu Úhoště je rovina, kde do 50. let minulého století existovala vesnice Úhošť. Ta zanikla poté, co se v tu dobu stala součástí vojenského prostoru Hradiště. Dodnes jsou tu patrné zbytky stavení.

Čtěte také

Na vrchol hory vede červená turistická stezka po západní hraně Úhoště. Je svým způsobem unikátní. Lávy se tu ukládaly asi šest milionů let.

Turistická stezka na Úhošť

Voděodolná Kadaňská hlinka

Na úpatích Úhoště tyto lávy leží na uloženinách sopečných popelů. Ty zvětraly a vytvořily zelené jíly, takzvanou Kadaňskou hlinku. Ta se v předminulém století používala na nátěry lodí, odolné proti mořské vodě. Sopečná aktivita před 30 miliony let tak chránila lodě v Atlantiku před 200 lety.

Trasa reportáže, kterou jste mohli slyšet v Meteoru 26. 7. 2014, je vyznačena v mapě čísly.

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili horu Úhošť, jejíž vrchol má souřadnice S 49°48'37,5", V 12°51'20". Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio