Soukromníci ve vesmíru

30. červenec 2016

Dobýt vesmír! Přistát jako první na Měsíci! Cíle, pro které byly před půlstoletím Sovětský svaz a Spojené státy schopné udělat téměř cokoliv. Ty doby jsou ale pryč. Spíše než vlády jsou dnes hnací silou dobývání vesmíru soukromníci. Co to znamená a proč tomu tak je?


Meteor 30. 7. 2016
01:04 Soukromníci ve vesmíru
13:17 Ukradené objevy – teorie evoluce
19:48 Pití těžké vody
31:34 Sherlock Holmes a expert

Soukromé firmy se v posledních letech o vesmír zajímají daleko více než dřív a pronikají i do oblastí, které byly tradičně pod státní taktovkou. Například provozují nosné rakety nebo velké nákladní kosmické lodě.

Lety do vesmíru ve slevě

„Všechny tyto firmy si vzájemně vytvářejí zdravou konkurenci, hecují se mezi sebou a v důsledku zlevňují lety do vesmíru,“ uvedl v Meteoru Vít Straka z Astronautické sekce České astronomické společnosti. Přitom lídrem v letech do vesmíru je v současnosti firma amerického miliardáře Elona Muska SpaceX.

Vesmírní draci a labutě

Od roku 2012 létají soukromé lodě k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Konkrétně jde o loď Dragon od SpaceX a loď Cygnus provozovanou firmou Orbital ATK.

SpaceX

„Tyto lodě zatím v bezpilotním režimu dopravují k Mezinárodní vesmírné stanici náklady a zásoby, nové přístroje, výbavu a podobně,“ řekl Straka a dodal: „Dragon je sice trochu dražší a uveze toho méně než Cygnus, ale zase má výhodu, že se dokáže vrátit na Zem a dovézt vědecké výsledky z ISS, aby se na ně mohli podívat vědci v laboratořích tady na Zemi“.

Rakety, které padají jako shnilé hrušky

Samozřejmě letět do vesmíru není nic jednoduchého. „Když se podíváme do historie, tak nehody nosných raket se stávaly každému provozovateli. Zvlášť v 50. a 60. letech, když byla kosmonautika v plenkách, tak americké i sovětské rakety padaly z nebe jako shnilé hrušky,“ řekl Straka.

Nehody se nevyhýbají ani soukromníkům. „Na podzim roku 2014 explodovala raketa Antares, která nesla k ISS nákladní loď Cygnus. A loni na konci června stejná katastrofa jen malinko později po startu postihla raketu Falcon 9 od firmy SpaceX s plně naloženou lodí Dragon,“ dodal Vít Straka.

Penze na Marsu

Velké projekty si žádají velké vizionáře. Jedním z nich je právě zakladatel firmy SpaceX Elon Musk, který vydělal miliardy díky úspěchu internetové platební služby PayPal. „Konečným cílem SpaceX je kolonizace Marsu, sám Musk prohlašuje, že by rád na Marsu dožil svoji penzi,“ přibližuje Vít Straka.

Superraketa a marsolet

Firma SpaceX v současnosti intenzivně pracuje na obrovské superraketě BFR (Big Falcon Rocket) a na meziplanetárním plavidle MCT (Mars Colonial Transporter), které by mělo zajistit kyvadlovou dopravu mezi Zemí a Marsem.

„Například BFR, to bude obluda, jen její první stupeň bude mít průměr 10 metrů, a bude na něm 9 obrovských motorů spalujících metan a kapalný kyslík,“ popsal Vít Straka. „Ale ani o raketě BFR ani o marsoletu MCT se toho moc neví. Musk slíbil, že konkrétnější informace prozradí letos na kongresu Mezinárodní astronautické federace, který se koná 26. až 30. září v Mexiku,“ dodal.

Nezbývá tedy, než se těšit na podzimní kongres a na případné budoucí lety k Marsu. „Jsem velice zvědavý a zároveň skeptický. Kdyby neexistovala NASA, nebyla by ani SpaceX. Sám Elon Musk přiznává, že SpaceX vyrostla na ramenou giganta. Uvidíme, jak si poradí s dobýváním Marsu, já osobně jim držím palce,“ uzavřel Vít Straka.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.