Stonožky nejsou jen odpudivá havěť

9. prosinec 2014

"Dejme tomu stonožka, co má práce s obouváním" - kdo by neznal píseň Voskovce a Wericha, ve které hladovějícímu dělníku dávají stonožku za příklad zoufalého tvora. Jaké ve skutečnosti jsou stonožky a mnohonožky? To se dá zjistit.

Existují totiž lidé, které okouzlují tito drobní členovci žijící v půdě, pod spadaným listím, pod kameny v lese. Nejedná se jen o nadšence, ale odborníky, vědce. Na stonožky a mnohonožky se v Meteoru Jana Olivová ptala doktora Karla Tajovského z Ústavu půdní biologie Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích a doktora Ivana Tufa z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. A co se dověděla?

Podzemní pomocníci

Například to, že stonožky jsou dravé, mnohonožky býložravé. Klasické mnohonožky mají tvrdou tělesnou schránku a hlavu sloužící jako beranidlo i pár kusadlových nožek s jedovou žlázou. Dorůstají do velikosti 3 až 4 centimetry. Proráží a vytváří chodbičky v povrchových vrstvách půdy. Tato jejich činnost je nesmírně důležitá pro zemědělce. Jsou jednou z nejdůležitějších půdotvorných skupin.

Popsaných druhů mnohonožek je asi 12 tisíc. Stonožek 3 a půl tisíce. Největší jejich druhová rozmanitost je v jihovýchodní Asii.

Půdní biolog doktor Ivan Tuf rád využívá tato zvířata na etologické pokusy. Zajímá ho, jestli se u jednoho jednotlivce dá pozorovat něco jako personalita. Zda jsou někteří bojácnější jiní odvážnější. A zdá se, že tomu tak je.

Chemické zbraně mnohonožek

Mnohonožky se brání také tím, že vylučují na svůj povrch odpudivé látky. Ty vědci zkoumají. Když se totiž u některých živočichů zjistí, že na svou obranu nebo pro získání kořisti vylučují chemické látky, odborníci se snaží zjistit, zda by se nedaly využít ve zdravotnictví. Už se stalo, že v jedu jedné stonožky byla nalezena látka, která tlumí bolest.

Stonožka dokáže pořádně kousnout

U jiné mnohonožky, která žije i na našem území, bylo zjištěno, že dokáže uvolňovat látky, které se přetváří na kyanovodík. Tyto mnohonožky voní po hořkých mandlích.
Spisovatelé detektivek jistě zaplesají. A nám se zase o něco rozšířily obzory.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio