Těhotenství imunitu oslabí i posílí

13. květen 2017

Imunita těhotné ženy se načas promění. Jako mávnutím kouzelného proutku zmizí nastávajícím maminkám některé zdravotní obtíže, které je léta trápily, a naopak jiné se zhorší. Jak je to možné? Co se děje s imunitou během těhotenství?


Příspěvky Meteoru 13. 5. 2017
01:20 Krycí zbarvení dinosaurů
10:42 Zrod českého letectví
15:37 Vliv těhotenství na imunitu
24:20 Kde leží střed a hranice vesmíru?
34:48 Jak přestěhovat čápy?
42:04 Savec, který přežije i bez kyslíku

Každá nastávající maminka cítí, že se v jejím těle děje něco mimořádného. „Těhotenství je fyziologicky velmi unikátní stav. V organismu matky se najednou začne vyvíjet něco, co je z poloviny kódováno cizími geny, tedy cizorodý organismus. Z pohledu imunologického je to něco jako transplantát,“ uvedl v Meteoru imunolog profesor Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV.

Na rozdíl od transplantovaného orgánu, proti kterému organismus bojuje a bez léčby by ho nepřijal, tělo matky plod nejenže nevypudí, ale dále ho vyživuje. Aby tomu tak bylo, musí u matky dojít k určitým změnám v imunitním systému.

Lidský imunitní systém používá v zásadě dva obranné mechanismy. Proti organismům, které žijí mimo buňky, třeba na površích sliznic nebo ve tkáních, vysílá do útoku protilátky. Proti vnitrobuněčným organismům, tedy například proti virům, vyvolává tělo zánětlivou reakci. Během těhotenství přitom dojde k zásadní změně u obou mechanismů. I když u každého k jiné – zatímco jedna část imunitního systému je posílena, druhá naopak potlačena.

Pozor na zrající sýry!

Potlačena je ta část imunity, která bojuje proti virům. Těhotné ženy tak bývají daleko citlivější na některé virové infekce, třeba listeriózu. „Mateřské příručky tak například ženy varují, aby se vyhýbaly zrajícím sýrům a podobným potravinám, které mohou být zdrojem různých patogenů,“ upozornil Hořejší. Obecně mohou být těhotné ženy citlivější i k nákazám hepatitidou, malárií a planých neštovic.

Bohužel se v těhotenství zpravidla zhoršuje i většina druhů alergií. Ale ne všechny. Některé se naopak mohou načas vytratit. „Ví se to o kontaktní hypersenzitivitě, která se projevuje třeba alergií na kovy, například na obsah niklu v prstýncích, tak to se v těhotenství utlumuje,“ připomněl imunolog.

Těhotenství jako lék na revma

Dobrou zprávou je, že se v době těhotenství zmírňují některá autoimunitní onemocnění podmíněná zánětlivými mechanismy. „Platí to třeba pro roztroušenou sklerózu nebo pro chronické zánětlivé choroby typu revmatoidní artritida nebo různé střevní nemoci,“ doplnil Václav Hořejší. Horší zpráva je, že po porodu se většinou obtíže vracejí.

Mateřské mléko na imunitu

Dítě se rodí s nevyvinutým imunitním systémem. „Novorozenci kompletně spoléhají na to, co získávají placentou od matky a potom z mateřského mléka. Relativně normální hladiny protilátek dosahují děti až někdy kolem jednoho roku a později. Takže kojení je pro děti velmi důležité,“ uzavřel Václav Hořejší.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio