Tryskáčem zvířecí říše je americký netopýr

20. prosinec 2016

Ptáci jsou mistři letu. Přeborníkem Formule 1 po vzdušném okruhu je rorýs obecný, v letu střemhlav vedou sokoli. Tryskáčem mezi přírodními letci ale kupodivu není žádný pták, je jím americký druh netopýra.


Příspěvky Meteoru 17. 12. 2016
01:07 Vražedné sousedské vztahy rostlin
10:25 Jeřábi se k nám vracejí
20:40 Byla dřív genetická slepice nebo vejce?
30:00 Nejrychlejším letcem je savec
35:20 Vlčák Kazan 3/6
36:57 Jak myslí psi?

„Donedávna jsme si mysleli, že nejrychlejším přírodním letcem je rorýs obecný, kterému jsme naměřili maximální rychlost 112 km za hodinu. Došlo ale k velkému překvapení,“ uvedl v Meteoru biolog profesor Jaroslav Petr.

Rekordmani mezi ptáky

Rorýs si stále drží prvenství mezi ptáky. „Má tělo dokonale uzpůsobené rychlému letu, krásný, štíhlý, aerodynamický trup a dlouhá křídla, v aktivním letu vodorovným směrem je nepřekonatelný,“ řekl Jaroslav Petr.

Logo

Někteří ptáci dosahují ještě vyšší rychlosti, ale letem střemhlav, při kterém využívají sílu gravitace. „Třeba útočící sokol může přesáhnout i 300 km v hodině,“ dodal profesor Petr.

Netopýří tryskáč

Nejnovější výzkumy prokázaly, že nejrychlejším přírodním letcem je tadarida guánová – druh netopýra, který je doma v Latinské Americe a jižní části Spojených států.

Tadaridy žijí v obrovských koloniích, podle profesora Petra najdeme v některých amerických jeskyních kolonie čítající odhadem 20 milionů kusů! Navíc jsou to velcí cestovatelé. Celou noc prolétají při chytání kořisti, od domovské jeskyně se vzdalují i 50 km a k odpočinku se vracejí na stejné místo.

Běžně létají ve výškách kolem 1 km, byli ale spatřeni i ve 3 km. „Mají velmi lehoučké malé tělíčko, poměrně dlouhý ocas a dlouhá úzká křídla,“ popsal tadaridy Jaroslav Petr.

Vědci připevnili na tělíčka tadarid zařízení, které jim umožnilo netopýry sledovat a změřit rychlost jejich letu. „Zjistili, že běžně dosahují rychlosti kolem 100 km v hodině. Podařilo se jim zachytit ale i rekordmana, který dokázal letět neuvěřitelných 160 km za hodinu,“ uzavřel profesor Jaroslav Petr.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio