Umělými sladidly tělo neošálíte

4. duben 2017

Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru.


Příspěvky Meteoru 1. 4. 2017
01:43 Nové částice - mentiony
06:26 Kuželková koule ve vědeckém časopise
11:26 Nejkurióznější hvězdárna
21:30 Jak proměnit jednu minci v druhou
29:12 Umělá sladidla nás neošálí
38:30 Jak souvisí abeceda s velkým třeskem
42:26 Co dělají vědci na apríla?

Přísun cukru si musejí hlídat především diabetici. Právě pro ně jsou umělá sladidla a bezcukerné potraviny nutností. Ale pokud člověk nemá zdravotní problémy, které by bránily osladit si život, nemá smysl cukry zcela vypouštět z jídelníčku.

„Umělá sladidla sice nemají žádné kalorie, ale tělo je zvyklé, že když přijde sladká chuť, spustí se určité procesy. Když cukr nepřijde, tak je tělo zmatené, dostane z mozku informace, že je nutné si cukr samo dodat, uvolnit z jaterního glykogenu. Hyperglykemie ve výsledku stejně vzniká,“ uvedla v Meteoru Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů AV.

Historie umělých sladidel

Umělých sladidel známe více druhů. Ten nejstarší, sacharin, vznikl už na konci 19. století. Hojně se užíval zejména v době nedostatku cukru, například při první světové válce. V průběhu druhé půlky 20. století pak přibyla další sladidla jako cyklamát, sukralóza nebo aspartam.

„Problém je, že veřejnost je matena reklamou, říká se nám, že některé potraviny jsou zdravější, protože neobsahují kalorie, ale to není úplně pravda,“ dodala Olga Šolcová.

Spásou není ani módní fruktóza, kterou může někdo považovat za „zdravější“ cukr než glukózu. „Fruktóza je ovocný cukr, je sice zdravá, ale jen v určitém množství, jinak je těžké ji strávit, může působit nadýmání. Protože je vytažená z ovoce, člověk jí sní víc, než kdyby ji přijal v ovoci,“ doplnila chemička.

Zdravý selský rozum

Takže sladit raději obyčejným cukrem? „Nejlepší je nesladit zbytečně moc, pít spíš neslazené vody a čaje, ne limonády. A jíst přirozeně ovoce, z toho se neztloustne. Prostě přistupovat k tomu se selským rozumem. Navíc sladká chuť je pro člověka přirozená, není nutné si ji úplně odepírat,“ radí Olga Šolcová.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio