Vědci donutili housenky ke kanibalismu

5. září 2017

Housenky nemá skoro nikdo rád. Hlavně ne zahrádkáři, zemědělci a kuchtíci, protože housenky s oblibou ožírají plodiny na zahradách a v polích a zásoby v kuchyních. Po nových experimentech vědců z univerzity v americkém Wisconsinu ale pověst housenek utrpí ještě víc.


Příspěvky Meteoru 2. 9. 2017
01:21 Kanibalské housenky
08:26 Výprava na Boubín
14:36 Sherlock Holmes a pavor nocturnus
16:51 Jak vznikal nový případ Holmese
18:29 Nový případ očima odborníka

Rostliny sice před housenkami neutečou, zcela bezbranné ale nejsou. „Rostliny se varují. Jakmile ucítí sliny housenek, vypustí do ovzduší těkavé látky, např. methyljasmonát. Ostatní rostliny zjistí, že se na ně chystají housenky a připraví se na to,“ uvedl v Meteoru biolog Jaroslav Petr. Varované rostliny začnou produkovat speciální látky, které způsobí, že se stanou pro housenky nechutnými.

A právě tohoto obranného mechanismu využili vědci z Wisconsinu. Experimentovali s rajčaty a housenkami motýla zvaného blýskavka červivcová (Spodoptera exigua). Badatelé uměle rostliny varovali (vypustili do vzduchu více varovných molekul methyljasmonátu) a nabídli je housenkám. Rostliny se obrnily tak, že housenky nebyly schopné je požírat, byly pro ně nepřijatelné.

Jenže měly hlad a nic jiného kromě nechutných rajčatových listů neměly k dispozici. Aby přežily, pustily se do sebe navzájem. „Dospěly jen ty nejsilnější housenky, které požraly své družky,“ dodal Jaroslav Petr.

Logo
Logo

Raději sežrat sousedku, než se odstěhovat

Vědce zajímalo, jak housenky zareagují, pokud budou mít možnost přejít z „nechutné“ rostliny na jinou. Proto přistoupili k navazujícímu pokusu, při kterém hmyzu nabídli více rostlin.

„Ukázalo se, že housenky raději zůstanou na nejedlé rostlině a kanibalizují své kolegyně, než by se stěhovaly,“ uzavřel Jaroslav Petr. Žraní kolegyň housenkám zajistilo dostatečnou výživu, zatímco stěhování by pro ně bylo rizikové, co když by to vedle bylo ještě horší?

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.