Vědci zkouší elixír mládí. Mladou krev!

18. říjen 2014

V USA testují novou metodu léčby Alzheimerovy choroby. Transfúzí krevní plazmy od mladých dárců.

Ukázalo se, že krev mladých myší (a i obecně mladých zvířat) obsahuje látky, které na stará zvířata působí omlazujícím účinkem. Projevuje se to na nejrůznějších úrovních.

Když staré myši, která má zvětšené srdce, propojíte krevní oběh s mladou myší, tak se té staré myši to srdce uzdraví, dokládá prof. Jaroslav Petr.

Zázračná bílkovina

Přišlo se na stopu první bílkoviny, která by mohla atribut elixíru mládí naplňovat. Je to molekula, která se skrývá za zkratkou gdf11.

To je růstový faktor ze široké rodiny proteinů a bílkovin, které regulují procesy v buňkách. Když se starým myším injekcí píchne do žil tato bílkovina, má to stejný efekt jako mladá krev.

Je to jediné vysvětlení?

Červené krvinky (ilustrační foto)

Jiný tým vědců ale říká, že mladá zvířata mají mnohem víc hormonu oxitocinu. Tomu se dnes připisují nejrůznější účinky. Někdy je dokonce označován jako hormon lásky. Má totiž s citem, který se nám odehrává v hlavě, ledacos společného.

Je možné, že nezískáme přesný návod na nesmrtelnost. Ale určitě je možnost, že se podaří zmírnit průběh některých chorob, které jsou typické pro vysoký věk.

Na to si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jestli americké klinické testy budou úspěšné.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio