Velká letní soutěž – itinerář

12. červenec 2012

Podrobný program sobotních doprovodných populárně-vzdělávacích akcí soutěže.

Meteor pro vás od 7. 7. do 1. 9. 2012 vysílá Velkou letní soutěž, v níž můžete získat velmi zajímavé ceny. V průběhu soutěže můžete sbírat body nebo skládat tajenku (pravidla soutěže). Současně jsme pro vás připravili interaktivní sobotní odpoledne s Meteorem. Každou sobotu je v průběhu soutěže na jednom místě republiky vědec či vědecký tým, který pro Vás připravil možnost dostat se na místa, kam se běžně nedostanete, vyzkoušet si to, co si běžně nemůžete zkusit, zkrátka dozvědět se o sobě, světě v němž žijeme, něco víc a jinak než je obvyklé. V tabulce najdete přesný seznam míst kde na Vás čekáme a témat, která jsme připravili.

Kdy

Místo

Téma

7.7.

12:00 – 15:00

místo je součástí soutěžní otázky č. 1

Jak rostliny vidí (pohled na svět očima rostlin a pochopení jejich vztahu ke světlu různých barev); co rostliny "žerou" (vegetariánky, masožravky) a jejich strategie lovu na kořist (s ukázkami). Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky AV ČR představí speciální přístroj, odhalující jak ohromné rozdíly v přísunu světla jsou rostliny schopny zvládat.

14.7.

14:00 - 17:00

Praha-Horní Počernice

depozitáře Národního muzea

Cirkusová 1470

Chcete se osobně dotknout první dinosauří kosti nalezené na našem území, nově objevených dinosauřích kostí, jejichž výzkum vloni podnítil Meteor? Přijeďte do depozitáře Národního muzea v Praze-Počernicích. Uvidíte pozůstatek českých Pompejí, starých 305 milionů let, v nichž při explozi sopky přišel o život pavouk, číhající na listu rostliny na svou kořist. Ten pavouk na tom listu sedí dodnes, resp. jeho otisk. Pokud si přinesete vlastní předmět, který chcete vidět v extrémním zvětšení, vědci jej pozlatí a vloží do elektronového mikroskopu – umožní tak pohled na vlastní svět, jak jste jej ještě nikdy neviděli.

21.7.

14:00 - 20:00

Moravský kras

Jeskyně Býčí skála

 

Meteor Vám díky archeologům doc. Martinu Olivovi a Martinu Golcovi a speleologům zpřístupňuje jeskyni, která je návštěvníkům běžně uzavřena – Býčí skála v Moravském krasu. Jeskyně je pozoruhodná. Dodnes skrývá řadu nevysvětlených tajemství. Nejdůležitějším z nich je příběh světově proslulého a mimořádně rozsáhlého pohřbu ze starší doby železné. Jde o 40 koster převážně mladých žen. Některé měly uťatou hlavu či údy. Zda se jedná o rituální pohřeb velmože nebo něco jiného, dosud nebylo přesvědčivě vysvětleno. V Býčí skále je ale také ukryta dosud nejstarší nalezená jeskynní malba na našem území, stejně jako nejstarší vyobrazení hudebního nástroje, nalezené na našem území. V rámci této akce je poprvé několik návštěvníků uvidí na vlastní oči. Současně by měl být v jeskyni originální předmět z doby železné, nalezený v jeskyni. Přítomen bude odborník na prehistorické hudební nástroje, Jan Kašpařík, za jehož vedení si můžete z přírodního materiálu vytvořit funkční pravěkou flétnu, již si pak odvezete domů.

28.7.

14:00 - 17:00

Hradec Králové

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Šimkova 870/13

 

Jak funguje vaše tělo? Jste rychlejší nebo pomalejší než většina populace? Vyzkoušejte si to v experimentech na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Pod dohledem zkušeného neurovědce doc. Jana Kremláčka si v elektrofyziologické laboratoři vyzkoušíte, co Vaše tělo umí. Například zjistíte, kolik milisekund Vašemu mozku trvá, než zaznamená, že se v zorném poli očí "něco" změnilo. Následně zjistíte, jak rychle Váš mozek tuto informaci zpracovává, než vydá povel tělu, aby zareagovalo. Z toho se dá snadno odvodit, kolik metrů ujedete, než zastavíte auto, v jehož cestě se objevila nečekaná překážka.

4.8.

14:00 - 17:00

Praha

Podnikatelská 267, Praha - Běchovice

Laboratoř velmi vysokých napětí je místem, kde stojí největší Teslův generátor v Evropě. Díky tomu nikde jinde nemůžete vidět větší blesky, než právě tady. Co je to vlastně blesk? Jak funguje? Víte, že je v něm teplota několikrát vyšší, než na povrchu Slunce? Chcete si vyzkoušet, jak to vypadá, když sedíte v autě do kterého uhodil blesk? Proč jsou plusové blesky nebezpečnější než mínusové a proč je při bouřce lepší sednout si ba bobek než lehnout na zem? Uvidíte na vlastní oči, zažijete na vlastní kůži, pod vedením Lubomíra Kočiše.

11.8.

12:00 – 15:00

Brno

Hvězdárna a planetárium Brno

Kraví hora 522/2

Kolikrát za život se Vám stane, že se budete moci dotknout skutečného meteoritu? Sluneční soustava je mnohem zajímavější, než by vás kdy napadlo. Odborní pracovníci Hvězdárny a planetária v Brně na Kraví hoře ji předvedou v plné kráse. Budete se moci zvážit na vahách, ukazujících vaši tíži na různých planetách Sluneční soustavy, podíváte se na model největší sopky ve Sluneční soustavě, zahrajete si s odstředivými silami, zjistíte, jak vznikají mraky na Jupiteru, prohlédnete si sbírku meteoritů, na ten největší si dokonce sáhnete. Nahlédnete také na odvrácenou stranu Měsíce, podíváte se na simulované podoby planet v dalekohledech a zjistíte, jaký je rozdíl mezi souhvězdími a znameními. Pro posluchače Meteoru otevře brněnská hvězdárna brány zdarma.

18.8.

14:00 - 17:00

Praha

KAVČÍ HORY OFFICE PARK

Na hřebenech II 1718/10

Když se s někým bavíte, díváte se mu do očí? Nebo se díváte kamsi mimo něj? Stačí jednoduchý experiment, který s pomocí moderní techniky dokáže sledovat vaše zorné pole a bod, do kterého se právě díváte. Jmenuje se oční kamera a odborníci jí využívají například pro testování funkčnosti reklamy. Přijďte si vyzkoušet, jak se vaše oči chovají při všem, co běžně děláte. Troufáme si tvrdit, že něco takového Vám o sobě žádný jiný experiment nemůže nikdy prozradit.

25.8.

14:00 - 17:00

Brno

Divadlo Husa na provázku

Zelný trh 9, Brno

ÚDIF, aneb Úžasné Divadlo Fyziky pro Meteor připravilo experiment, při němž zjistíte, jak si doma postavit solární článek z pouhého sklíčka a šťávy z borůvkového kompotu. Uvidíte, co je laser, jak funguje a poutavé metody, jak ho v praktickém životě využít. Zjistíte, jak vnímají světlo a barvy zvířata. Podívejte se na svět jinak, než obvykle.

1.9.

14:00 - 17:00

České Budějovice


Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Branišovská 31

Rypoši lysí jsou úžasná zvířata. Jejich sociální vazby zkoumají etologové na celém světě a fascinovaně hledí na svět, který nám byl donedávna skryt pod zemí afrických savan. Budete svědky skutečných vědeckých experimentů, při nichž vědci zkoumají hlasovou komunikaci rypošů. Jaký mají repertoár zvukových projevů? Podle čeho se v rodině poznávají. Jak vypadá rypoší poplach a co a čím si sdělují? To jsou otázky, na které vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity zodpovídají.

autor: Marek Janáč
Spustit audio