Vikingové: udatní bojovníci a milovníci koček!

29. listopad 2016

Hrdinky starých vikingských bájí i užitečné lovkyně hlodavců na lodích, na kterých seveřané objevovali svět. Kočky. Odkud Vikingové kočky přivezli a kde se nachází kočičí pravlast? Odpověď nabízejí nové genetické výzkumy.


Příspěvky Meteoru 26. 11. 2016
01:10 Jak se rodí sny?
12:20 Yurac Rumi - obří kámen slunečním kalendářem
21:17 Příběh Země – budoucnost planety
24:54 Dá se spolehnout na Klementinské teploty?
34:15 Vikingské kočky z Egypta

Kočky jsou na severu Evropy doma už velmi dlouho. Odkazy na ně najdeme ve starobylých legendách – třeba o bohu Thórovi nebo bohyni plodnosti Freyi. Ta je často zpodobňována na božském kočáře taženém kočkami.

Legendy se zmiňovaly o velkých kočkách s huňatými ocasy a vysokýma nohama. Jednalo se s velkou pravděpodobností o plemeno dnes známé jako norská lesní kočka.

Norská kočka ze Skotska, Ruska, nebo odjinud?

Dlouho se nevědělo, odkud se kočky na sever Evropy dostaly. „Říkalo se, že jde o potomky koček, které Vikingové ukradli při svých nájezdech v severním Skotsku. Jiní zase tvrdili, že kočky přišly z východu, z dnešního Ruska,“ uvedl v Meteoru biolog profesor Jaroslav Petr.

Jenže se ukázalo, že původ severských koček je mnohem exotičtější. Kořen chovu koček Vikingy sahá do Egypta.

Egypt – ráj kočičích bohyní

Staří Egypťané kočky uctívali jako bohyně. Není divu, vždyť jim pomáhaly chránit obilí v sýpkách napadaných hlodavci. Díky tomu, že byly egyptské kočky mumifikovány, mají dodnes badatelé dostatek materiálu pro analýzu kočičí DNA.

„Ukázalo se, že řada koček chovaných v Evropě, na Balkáně i ve vikingských osadách je geneticky totožná s kočkami, které žily ve starém Egyptě,“ řekl Jaroslav Petr.

Kočičí ráj ano, ale kolébka leží jinde

Jenže Egypt navzdory předpokladům není pravou kolébkou domestikace divokých koček. Badatelé analyzovali velké množství DNA kočičích kostí a zubů ze starověku a pravěku z oblastí severní Afriky, Středomoří, Balkánu, Blízkého Východu i Evropy.

„Ukazuje se, že dnešní domácí kočky mají nejblíž k druhu divoké kočky z Blízkého Východu, z oblastí kolem bývalé Mezopotámie, které se shodují s centrem, kde vzniklo zemědělství,“ řekl Jaroslav Petr. Z Blízkého východu se domestikované kočky šířily dál do všech směrů, a to dokonce až do Číny.

Například na Kypru je nález starý dokonce 9 000 let. Teprve potom se domestikované kočky dostaly do Egypta, kde se jim dostalo vřelého přijetí a úcty. A právě z Egypta se pak šířily také díky Vikingům dále do Evropy.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio