Výfuky ucpávají cévy

25. květen 2013

Dýchání výfukových plynů má moc změnit vlastnosti „hodného“ cholesterolu tak, že naopak podporuje ucpávání cév.

Takzvaný hodný cholesterol, který chrání před aterosklerózou, jsou ve skutečnosti částice lipoproteinů o velmi vysoké hustotě, které se označují zkratkou HDL (high-density lipoprotein). Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles a jejich kolegové zkoumali, jaký dopad na ně mají interakce s jinými částicemi – takovými, které pocházejí ze zplodin spalovacích motorů. Pokusné myši nechali dva týdny dýchat vzduch s výfukovými plyny a sledovali, jaké změny nastanou v jejich organismu.

U jater a krve zaznamenali známky oxidativního poškození způsobeného volnými radikály. Je pravděpodobné, že v něm sehrály roli částice HDL cholesterolu, u kterých došlo ke změně vlastností. „Hodný“ cholesterol ztratil své pozitivní vlastnosti a své majitele tak přestal chránit před oxidací a zánětlivými procesy, které má na svědomí „zlý“cholesterol neboli částice lipoproteinů o nízké hustotě LDL.

Zároveň se stal jakousi molekulární obdobou doktora Jekkyla a pana Hydea. Původně hodný HDL cholesterol se totiž spojil se svým zlým protihráčem LDL a oxidativní poškození a zánět začal ještě zhoršovat, takže podporoval ucpávání cév a rozvoj aterosklerózy.

Zdroj: ScienceDaily, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio