Vyhrajte zkamenělinu trilobita!

18. únor 2017

Zakopnout o zkamenělinu trilobita nebo hlavonožce můžete jen na některých místech u nás. Jedno z nich se nachází nedaleko Prahy. Za trilobity ale nemusíte chodit do terénu. Můžete zkusit štěstí i v naší soutěži!


Příspěvky Meteoru 18. 2. 2017
01:24 Máme se bát sněhu?
09:44 Jak se předpovídá mávnutí motýlích křídel?
22:40 Gravitační vlna na Venuši
30:10 Za zkamenělinami k Radotínu
44:53 Jak loví žabí jazyk

Věděli byste, která tři česká města mají ve znaku symbol trilobita? Napovíme, že dvě obce se nacházejí v Čechách, jedna na Moravě. Své odpovědi nám pište do pondělí 20. února na meteor@rozhlas.cz. Vybraný autor správné odpovědi si bude moci sáhnout na památku z doby před stovkami milionů let!

Pravěké památky kousek od silnice

Kdybyste ale přeci jen chtěli zkusit štěstí v terénu, poradíme, kam se vydat. Nejsnazším výchozím bodem je Praha – odtamtud městskou hromadnou dopravou, autobusem číslo 120 na zastávku K Cikánce, která se nachází u zatáčky k Lochkovu. Ale pozor! Na dohled je sice radotínská cementárna a rušná silnice, ale jedná se o chráněné území. Přistupujte proto ke zkoumání terénu opatrně.

„Asi 50 až 80 metrů od silnice je malý odkryv, který vypadá jako stržená skála s několika kameny v suti. Jsme na nesmírně významném místě se zvláštním názvem. Tato lokalita se nazývá Ortocerový lůmek,“ uvedl v Meteoru paleontolog Štěpán Rak z Muzea českého krasu v Berouně.

Název pochází z latiny, kde „ortho“ se dá přeložit jako „rovný“ a „ceras“ jako roh, což je přípona dávaná rodům hlavonožců. „Tady kdekoliv kopnete do země, tam naleznete zkameněliny prvohorních hlavonožců. Lůmek je důkazem toho, že zde před miliony let bylo tropické teplé moře plné života,“ dodal Štěpán Rak.

Hlavonožec v každém kameni

Paleontolog Rak je v Lůmku jako doma: „Pamatuju si, jak jsem tady chodil jako 6tiletý kluk s tátou, v cestě ležela hromádka kamenů a já jsem v ní viděl neuvěřitelně krásné zkameněliny hlavonožců, zprvu jsem se ostýchal si je vzít, myslel jsem si, že je tam někdo zapomněl.“ Pak ale Štěpán Rak pochopil, že to není nic nezvyklého, zkamenělin tam je prostě tolik, že se doslova válí po zemi.

„Jsem si jistý, že téměř na každém druhém či třetím kameni najdeme nějakou zkamenělinu hlavonožce. I když samozřejmě je to i o štěstí,“ dodal paleontolog. A to Štěpán Rak má. Při exkurzi s redaktorem Meteoru Petrem Sobotkou zkusil kladívkem naťuknout pět kamenů a vypadlo mu z nich šest schránek hlavonožců!

Zkamenělinu hlavonožce poznáme podle tužkovitého tvaru. „My jsme například našli kámen se dvěma dlouhými úzkými bílými schránkami. Schránky zde byly naplaveny před miliony let proudem vody po úmrtí hlavonožce. Jeho vnitřní měkké části vyhnily a schránky se vyplnily kalcitem, což je nejčistší druh vápence,“ vysvětlil Štěpán Rak.

Hledejte v suti, nerozbíjejte skálu!

Skálu je zakázáno narušovat, proto doporučujeme hledat pravěké poklady pouze v suti na zemi. Po každé zimě se do ní odlomí něco nového. Suť může být hluboká i půl metru, takže ji můžete prohrabávat geologickým kladívkem jako malou motyčkou.

Při práci s kladívkem kámen vidíme, slyšíme a dokonce i cítíme! „Při ťuknutí má kámen zvláštní vůni. Trošku podobnou vůni petroleje nebo nafty. A nejsme přitom daleko od pravdy. Tato vůně je výsledkem přeměny organické hmoty ze zbytků rostlin a mořských živočichů, podobně jako ropa,“ vysvětlil Štěpán Rak.

Další naleziště zkamenělin navštívíme se Štěpánem Rakem za týden, 25. února. A příliš daleko se při tom nepřesuneme.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio