Vyšehradský kodex poprvé v historii restaurován

29. listopad 2014

Vyšehradský kodex je s pojišťovací hodnotou 1 miliardy korun nejcennějším rukopisem v zemi. Za mimořádných bezpečnostních opatření byl poprvé v historii restaurován a 31. ledna bude vystaven.

Vyšehradský kodex, někdy nazývaný také jako korunovační evangelistář krále Vratislava II. je soubor 108 pergamenových listů svázaných ve hřbetu. Evangelistář je kniha obsahující výňatky z evangelií připadajících na neděle a svátky. Tuto knihu dostal kníže Vratislav II. po korunovaci na českého krále. Korunovace proběhla roku 1085 a o tom, kde přesně kodex vznikl a kdo byl jeho dárcem, se vedou diskuze. Od roku 2005 je národní kulturní památkou.

Průběh restaurování

Téměř před 30 lety se začali restaurátoři připravovat na konzervaci Vyšehradského kodexu. Během grantového projektu byla simulována historická barevná vrstva a testovány uvažované fixační prostředky. Kodex byl za naprostého utajení teď v listopadu převezen z Klementina do laboratoře. Při samotném restaurováni byla nejprve mikroskopem vyhledána místa, kde vznikla dutina mezi barvou a pergamenem. Poté byla dovnitř nanesena speciální směs takzvaná vyzina, což je klíh z měchýře jesetera s přídavkem tragantu.

Vyšehradský kodex

Zásahy byly nutné na 12 stranách, ale pouze drobné, v řádu milimetrů čtverečních. Pomocí stlačeného vzduchu restaurátoři směs nanášeli dávkovačem. Dávkovač je speciální injekční stříkačka, která umí regulovat velikost kapek a zajistit, aby kapka neupadla dřív, než je potřeba.To probíhalo úplně bez dotyku. Jeden restaurátor seděl u mikroskopu obklopený dalšími odborníky, kteří mu asistovali.

Kodex je velmi zachovalý

Iluminace ve Vyšehradském kodexu jsou i po téměř 1000 letech stále ve velice dobrém stavu. V laboratoři strávil Vyšehradský kodex pod dozorem týmu odborníků několik dní. Bylo ověřeno, že má kodex poškozenou knižní vazbu a někde i pergamen s malbou. Asi největší problém je stav barevné vrstvy a deformace pergamenu, to však není nutno aktuálně řešit, to může počkat dalších 50 až 100 let. Díky pergamenu, který je ve vynikajícím stavu, vydrží další staletí. V současné chvíli jsou všechna kritická místa zafixována.

Výstava

Vyšehradský kodex bude dokonce i vystaven, a to v areálu Klementina 31. ledna 2015. Na internetových stránkách projektu manuscriptorium.com, je celý kodex digitálně nasnímán a představen i se svým historickým příběhem.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio