Zažijte stav beztíže (+VIDEO)

14. září 2013

V dnešním Meteoru jste mohli slyšet reportáž z letu, při němž se do stavu beztíže dostal astronom a astrofyzik Jiří Grygar. Sníte o tomtéž? Meteor vám dá možnost to prožít.

Stačí se zúčastnit naší soutěže, která trvá od 14. září do 14. října 2013, a sbírat body za správně zodpovězené otázky. Soutěž vás, tak jako ve stavu beztíže, zavede na několik míst, kde jste možná ještě nikdy nebyli. Nechte se nést a užívejte si to. Pravidla soutěže a veškeré podrobnosti k ní najdete na stránkách Meteoru v sekci Soutěže. A když vyhrajete, čeká vás toto:

Zážitek, na který nezapomenete from Marek on Vimeo.

 

Pandoravirus

Na toto slovo si zvykejme. Budeme se s ním, pravděpodobně, setkávat stále čstěji. Pandoraviry jsou zřejmě novou formou života, která naší pozornosti zatím velmi úspěšně unikala. Jde o obří viry, pozorované na měňavkách. O jejich fascinujícím světě si můžete z úst prof. Jaroslava Petra poslechnout v dnešním Meteoru, anebo zkusit načerpat další informace z některého z následujících zdrojů.

Další film se blíží

V pondělí 7. října od 18:00 vám ve studiích v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni a Praze promítneme vědecko-populární film na téma obrovského náskoku Číny v mapování genomů živých organismů. Nesmírně zajímavý snímek vzbuzuje spoustu otázek, na něž budou zasvěceně reagovat profeoři Václav Pačes a Jaroslav Petr. Projekt je součástí ozvěn filmového festivalu Live Sciences Film Festival v Praze.

Další projekce chystám v Meteoru na 4. listopadu a 2. prosince. Hlásit na všechny uvedené termíny se lze mailem na METEOR@rozhlas.cz. Program oznámím vždy měsíc před projekcí v Meteoru. Registrace je platná pouze se jménem, městem, datem projekce a počtem zamluvených sedadel.

Besedu k poslednímu zatím promítanému filmu si můžete poslechnout zvuk připojený k tomuto odstavci, chcete-li si poslechnout záznamy některých starších besed, navštivte audioarchiv Meteoru, kde je vše řazeno dle data.

Návštěva ZOO Jihlava

Vítězové velké letní soutěže Meteoru, Blanka, Magdaléna, Terezie, Vojta a Václav Robešovi, ze Šaratic se díky laskavosti ředitelky jihlavské zoologické zahrady, Eliškya Kubíkové, mohli podívat tam, kam se běžný návštěvník zahrady nemůže dostat. Spolu s ošetřovateli krmili zvířata a přihlíželi běžným chovatelským úkonům, jako přesun zvířat mezi terárii nebo zjišťování pohlaví u hadů. To vše byl pro Robešovy jedinečný zážitek, o čemž si můžete poslechnout v dnešním Meteoru a na fotogalerii se podívat zde.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.