Blesková soutěž - VÝSLEDKY

22. prosinec 2012

Minulý týden jsme se vás v Meteoru ptali, které zvíře je ještě - krom kapra - nazýváno "vodní prase".

Správně volili ti, kdo hledali odpověď ve vědeckém jménu kapybary hydrochoerus. Základem pro toto jméno jsou řecká slova hydro (=voda) a choiros (=prase). Pozoruhodný je tento jihoamerický hlodavec zejména svou mohutností. Dospělec může vážit cca 60 kg, proto je kapybara právem největším druhem hlodavce na světě.

Pod pojmem "vodní prase" znají naši rybáři rovněž dravou rybu jelec tloušť. Je pozoruhodně odolná a oblasti, které byly poničeny ekologickou katastrofou tloušť zpravidla osidluje jako první. Také tuto odpověď jsme považovali za správnou.

Výherci

Petr Flosman, Dubné (České Budějovice)
Jiří Šálený, Týn nad Vltavou
Petr Schweiner, Praha 17
M. Dupák, Kysucké Nové Mesto, Slovensko
David Máša, Řevničov
Pavel Svoboda, Modřice
Helena Damašková, Praha 5
Marie Stejskalová, Letohrad
Martina Pavlasová, Rumburk
Eva Krejčíková, Rychnov u Jablonce n. Nisou

Nová soutěž

V souvislosti s fámou o konci světa 21.12. 2012 se vás ptáme, kde leží zeměpisné místo, označené jako "konec světa" a co se pod ním skrývá? (Nápovědu můžete najít v Meteoru z 22.12. 2012)

Odpovědi prosíme posílejte na mailovou adresu METEOR@rozhlas.cz, s označením "Soutěž" v předmětu mailu. Posílat je můžete také na korespondenční adresu METEOR, Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99, Praha 2. Nezapomeňte, prosím, uvést celé své jméno a korespondenční adresu. Soutěžní příspěvky bez této náležitosti nebudou hodnoceny. Odpovědi vyhodnotíme, a nejlepší příspěvky odměníme cenami, které věnovala Evropská jižní observatoř v Chile, která letos oslavila 50. výročí založení. Čekají na vás ceny v podobě kosmických DVD s úžasnými snímky, jedna interaktivní mapa hvězdné oblohy a dva plakáty s vesmírnou tematikou.

autor: Marek Janáč
Spustit audio