Otázka Meteoru na březen - výsledky

7. duben 2012

Soutěž, jak jsme ji v Meteoru ještě neorganizovali, skončila 31.3. 2012.

Neptali jsme se na to, co víte, ani na to, co se dá najít ve vědeckých, vědecko-populárních či jiných světových publikacích. Mohli jste si s námi vyzkoušet schopnost vcítit se do druhých, tedy empatii. Proto jsme vám položili jedinou otázku: která voda nejvíc osvěží? Zajímalo nás, jak se poperete se zadáním, v němž nás zajímal váš tip na odpověď, kterou zvolí nejvíce ostatních soutěžících. Tentokrát tedy nebyla cílem vlastní originalita, ale odhad reakcí druhých.

Soutěže se zúčastnilo 51% mužů a 49% žen, kteří celkem zaslali 31 druhů odpovědí. Na přiloženém výsečovém grafu je 27 méně častých odpovědí zahrnuto do zelené oblasti. Tvoří ji například tipy na poušti, pivo, rosa, živá, dešťová, minerální, mořská, pitná, s citronem, znám křišťálovou studánku, atp.

Čtyři nejčastější odpovědi tvoří více než dvě třetiny zaslaných tipů. Jsou to:
1) studená (35%)
2) pramenitá (17%)
3) čistá (9%)
4) čerstvá (6%)

Statistika odpovědí na březnovou soutěž Meteoru

Ze všech posluchačů, kteří odhadovali, že nejčastější odpovědí na naši soutěžní otázku bude studená voda, jsme v Meteoru 7.4. 2012 vylosovali tyto tři výherce:

1) Jaroslav Bohuš, Brno
2) Miroslava Háková, Moravany (u Třemošnice)
3) Petr Matula, Bílovice nad Svitavou

Všem výhercům srdečně gratulujeme a zasíláme unikátní monografii o vodě, kterou právě vydalo vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis: Voda ve vesmíru, na zemi, v životě a v kultuře.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.