Otázka Meteoru na červen

2. červen 2012

Tentokrát jsme pro měsíční soutěžní otázku Meteoru zvolili jiný princip, než dosud.

V průběhu měsíce vám budeme postupně představovat osobnosti vědy a vaším úkolem bude napsat nám jejich jméno. Jednotlivé nápovědy je tentokrát možno si poslechnout pouze v červnových vysíláních Meteoru a to buď v pravidelných vysílacích časech pořadu, nebo v internetovém archivu Meteoru, kde pořady zůstávají uloženy natrvalo - ZDE.

Osobnost představujeme formou otázek, na něž lze odpovědět "ano" či "ne". Otázky, které vám pomohou odhalit totožnost osobnosti, můžete ovlivnit tím, že nám je pošlete do Meteoru. Ptát se můžete buď prostřednitvím e-mailu METEOR@rozhlas.cz, na facebookovém profilu Meteoru nebo klasickou poštou. Vaše otázky pak ve vysílání Meteoru položí průvodci pořadem: Kateřina Březinová a Marek Janáč.

K odhalení totožnosti první osobnosti vám stačily dva díly Meteoru. Byl jí Erwin Schrödinger, dositel Nobelovy ceny za fyziku (1933) a jeden ze zakladatelů kvantové fyziky. Znám je zejména díky paradoxu, zvanému "Schrödingerova kočka", jímž se vtipně demonstroval neurčitost, s níž se setkává mysl vědce v atomárních a menších rozměrech. Více se o vědci dozvíte v Meteoru ze 16. června 2012.

Posluchačem, který Schrödingera odhalil jsko první, je Pavel Nesnídal z Náchoda. Gratulujeme a posíláme výhru.

Soutěž nadále pokračuje indiciemi pro další osobnost. Na její jméno čekáme do půlnoci 25.6. 2012. Každý soutěžící má přitom možnost položit neomezené množství otázek, které pomohou osobnost odhalit. Tip na jméno neznámého však smíte zaslat jen jednou.

Soutěžní příspěvek musí obsahovat i kompletní poštovní adresu zasilatele. Příspěvky nesplňující tuto podmínku budou vyřazeny. Děkujeme za pochopení.

autor: Marek Janáč
Spustit audio