Přehled jeskyní, do kterých se chystá Meteor v létě 2015

27. červen 2015

Každou prázdninovou sobotu máte možnost navštívit prostřednictvím reportáže Meteoru jednu jeskyni. Pořad se vysílá vždy od 8:05 na stanici Český rozhlas Dvojka.

4. 7. Jeskyně Na Špičáku
Formovaly ji vody pevninského ledovce. Ty jí vtiskly rovné stropy a světově unikátní chodby profilu srdce. Jeskyně Na Špičáku patří mezi nejstarší poznané jeskyně – první písemná zmínka je z roku 1430.

11. 7. Balcarka
Jeskynní bludiště pod Balcarovou skálou vyniká mimořádně bohatou a barevnou krápníkovou výzdobou. Galerie a Přírodní chodba patří mezi nejkrásnější podzemní prostory u nás. Pozoruhodné jsou kruhovité propasti zvané rotundy.

18. 7. Javoříčské jeskyně
Tento systém jeskyní je výjimečný nejen svými rozměry, ale i mohutností a bohatostí krápníkové výzdoby. Velkolepé vstupní prostory vrcholí Dómem gigantů s mohutnými pagodami krápníků a barevnými vápencovými vodopády na stěnách.

25. 7. Na Turoldu
Bílé stěny v bludišti chodeb a puklin zdobí místo krápníků unikátní korozní tvary podobné korálovým útesům a kamenné pěně s množstvím výklenků, dutinek a hráškovitých výrůstků jemných krystalků kalcitu.

1. 8. Punkevní jeskyně
Jsou známé bohatou krápníkovou výzdobou. Součástí dlouhého atraktivního okruhu je i návštěva dna světoznámé propasti Macocha a několik set metrů dlouhá plavba motorovými čluny po podzemní řece Punkvě.

8. 8. Zbrašovské aragonitové jeskyně
Jako jediné vznikly působením teplé podzemní vody. Mají proto jiný druh výzdoby než ostatní jeskyně. Nižší části zaplavují jezera oxidu uhličitého.

15. 8. Výpustek
Jeskyně má zajímavou historii využívání člověkem. Ve 20. století to byla těžba fosfátových hlín, působení německé i české armády. V 60. letech byl v jedné z chodeb vybudován protiatomový kryt a tajné velitelské stanoviště.

22. 8. Mladečské jeskyně
Dóm mrtvých je největším a nejstarším sídlištěm cromagnonských lidí ve střední Evropě. Dosud jsou zde zbytky jejich ohnišť a kosti pravěkých zvířat.

29. 8. Sloupsko-Šošůvské jeskyně
Jsou složitým komplexem chodeb a hlubokých propastí. Nachází se v nich světově proslulá archeologická lokalita jeskyně Kůlna, kde je pravěké naleziště pozůstatků člověka neandrtálského.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.