Milan Kroka v dokumentu ČRo Vltava Co Rom, to muzikant. Překvapivě mám blíž ke klávesám, než kytaře, říká

10. únor 2024

Milan Kroka patří mezi nejznámější romské hudebníky a skladatele. Nyní je lídrem skupiny Milan Kroka - Live Band, kde se věnuje především tvorbě autorských skladeb. Jeho nový singl ‘Nabister, ko sal’ vyjadřuje romské hodnoty - úctu ke starším a vztah k vlastním kořenům. Kroka je také součástí radiodokumentu Co Rom, to muzikant, který vznikl v rámci cyklu Rok české hudby na stanici ČRo Vltava.

„I přesto, že kytara byla celoživotně mým hlavním nástrojem obživy, jsou mi bližší klávesy. S nimi se dá komponovat, vymýšlet, atd.,” říká instrumentalista a skladatel Milan Kroka, který patří k nejznámějším romským muzikantům současnosti.

Čtěte také

Své profesionální začátky, které mu otevřely dveře k účasti v kapelách legendárních interpretů (Věra Bílá, Ida Kelarová), vzpomíná následovně:

„Začal jsem hrát poměrně brzy, když mi bylo asi 13 let. Hrával jsem s tátovou kapelou po svatbách a po zábavách. Během dospívání jsem hrál s kapelou Rytmus 84 (Giňovci z Rokycan), kde došlo k prvnímu vážnému zlomu. Získal jsem praxi a pak už to šlo postupně. V roce 1998 jsem spoluzakládal s Idou Kelarovou seskupení Romano Rat. V roce 2000 jsem nastoupil k Věře Bílé a skupině Kale a tehdy se mi skutečně odstartovala profesionální kariéra a začaly se mi plnit mé sny.”

Díky angažmá v hudebních skupinách Romano Rat a Kale měl jako muzikant příležitost vystupovat na nejprestižnějších pódiích po celém světě.

„Vzpomínám na to velice rád, protože to pro mne bylo opravdu zásadní. S Věrou a Kale to bylo úžasné. Poznal jsem prkna co znamenají svět. Ať už s Idou nebo s Věrou, v obou případech jsem získal jiný rozhled a díky cestování a koncertování poznání nových kultur, za což jsem vděčný.”

Několik let působí jako frontman kapely Milan Kroka - Live Band. 

„Vždycky jsem si přál mít vlastní kapelu, se kterou budu koncertovat. Myslím si, že má kapela má potenciál. Velkým úspěchem pro nás bylo již několikrát vystupovat na festivalu Khamoro. Spolupracujeme s neziskovou organizací Ara Art, která naši kapelu každý rok angažuje na galavečer Mezinárodního dne Romů, který celý doprovázíme.”

Veškerá hudební produkce posledních čtyř let vznikla v jeho osobním nahrávacím studiu. 

„Snem každého muzikanta je mít vlastní nahrávací studio, kde by mohl své nápady obratem realizovat. Dnes se totiž i domácí studia dají pořídit na profesionální úrovni. V tom našem vznikla řada hitů, například duet s Anetou Sivákovou s názvem Marov, což je cover Simply Red, nebo Píseň pro Natálku. Prakticky všechno, co je z mé produkce od roku 2020.”

Novinka ‘Nabister, ko sal’ je cover verzí tradiční španělské písně.

„Původní melodie mě ta zasáhla, že jsem se rozhodl píseň natočit s romským textem. ‘Nabister, ko sal’ znamená ‘Nezapomeň, kdo jsi’ a poselstvím je právě myšlenka, že my, Romové, bychom neměli zapomínat, kdo jsme. Život už není takový, jako když jsme byli malí. K písni jsem si přizval mého kamaráda z Ondru Ganya z Bíliny.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související