Desetiletá autorka, komiksy a další novinky

14. srpen 2013

Loni na podzim jsme vyhlásili soutěž pro posluchače, kteří si sami mohli zkusit napsat minidrama a poslat ho k posouzení do rozhlasu. Počet došlých textů předčil i ta nejodvážnější očekávání, takže vyhodnocení nakonec trvalo déle, než jsme původně předpokládali.

Vítězů bude pravděpodobně patnáct až dvacet. Jednu vybranou miniaturu už ale stihl v červenci natočit režisér Jaroslav Kodeš. Napsala ji naše doposud nejmladší autorka Kateřina Krnáčová z Brna, které v době, kdy ji scénář o ranním vstávání dětí napadl, bylo jen deset let. Nyní coby jedenáctiletá přijela na natáčení do Prahy a dokonce si zahrála jednu ze čtyř rolí. Společně s ní stáli před mikrofonem Vít Říha, Eva Kodešová a Ivo Theimer. Hru Jsme zachráněni! uvede Český rozhlas Dvojka a digitální Rádio Junior.

Jak se zdá, mladé lidi krátké formáty zajímají. V září přivítáme ve studiu studenty Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou, kteří pod vedením své profesorky matematiky a informatiky Evy Popové sami pět kousků nahráli. Pražské Gymnázium Jana Nerudy se zas vrhlo na psaní a už nyní víme, že práce Elišky Zunové a Barbory Vrbové Český rozhlas s nejvyšší pravděpodobností realizuje pod režijním vedením Dimitrije Dudíka.

V příštím půlroce chystáme i další novinky. V říjnu se budou konat dvě výstavy komiksových obrazů podle „minutovek“, které si na webu vybrali sami výtvarníci. Vernisáže jsou naplánovány na 8. října v brněnské kavárně Trojka a 10. října v pražském café V lese.

Čeká nás natáčení absurdní hříčky J. R. Picka Pohřební služba, která vyšla v časopisu Plamen v polovině 60. let a v níž autor velmi věrně napodobil styl Václava Havla. Posluchači se s ní budou moct seznámit 18. prosince.

Těší nás, že na základě úspěchu na mezinárodním festivalu Prix Marulić napsal přímo pro Český rozhlas minutovou hru Národ papoušků německý dramatik Werner Fritsch, jehož Enigma Emmy Göring v režii Aleše Vrzáka a s Hanou Maciuchovou v hlavní roli se stala vítězem Prix Bohemia 2010.

V neposlední řadě se zapojíme i do Speciálního vltavského víkendu z Olomouce (25. - 27. října na ČRo Vltava), který jeho tvůrci věnují 440. výročí založení Univerzity Palackého a samozřejmě také městu Olomouc. Pro tuto příležitost napsal Milan Šotek minipříběh Za minutu dvanáct, situovaný do Café Mahler, a s herci Vladimírou Včelnou, Vojtěchem Lipinou, Jaroslavem Krejčím, Petrem Kubesem a Ivanou Plíhalovou ho na konci srpna nastuduje garant akce Michal Bureš.



>> Zpět na hlasování

autor: krs
Spustit audio