Kapitoly ze života Eli aneb Šedá sedmdesátá

5. listopad 2014

Ku příležitosti 25. výročí začátku Sametové revoluce odvysílají stanice Dvojka a Vltava šestidílný minutový seriál. Základem miniatur se staly úryvky z knihy Lidmily Kábrtové Koho vypijou lišky (vyd. Host, 2013), ze které ukázky vybrala a zdramatizovala dramaturgyně Kateřina Rathouská.

Příběh se z větší části odehrává v Československu 70. let. Hlavní hrdinkou je holčička Eli, která se narodila v roce 1970. Její otec je alkoholik, takže se rodiče brzy rozvedou. Dítě žije jen s matkou a také se o něj stará dědeček. V závěrečné epizodě se pak ocitáme v roce 2011, kdy se koná sraz Eliny třídy ze základní školy. Je prosinec a těsně před setkáním bývalých spolužáků umírá Václav Havel… .

Hříčky mají i dokumentární rozměr – jsou rámovány citacemi z Rudého práva, resp. Práva. V režii Dimitrije Dudíka účinkují Anežka Rösslerová, Lucie Pernetová, Stanislav Zindulka, Pavol Smolárik nebo Nela Boudová.

Autorka předlohy Lidmila Kábrtová je ročník 1971 a v letošním roce se zúčastnila projektu Jána Simkaniče Mé dětství v socialismu. Další informace najdete zde.


>> Zpět na hlasování

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.