Eskalace

22. leden 2013

Hana Roguljič

Za pár let… hořká zpráva o stavu společnosti a roli médií, tentokrát z 24. října 2017. V režii Michala Bureše účinkují Ivana Bartoňová, Marek Hoblík a Richard Pískala.

(Styl zpráv by se měl připomínat současný Radiožurnál. Dikce přesná, rychlá, tón střízlivý a věcný. Mezi jednotlivými hlasy je minimální prostor, zprávy musí odsýpat, proto jsou střiženy rychle. Nádech a možnost zastavení nabízejí jen jednotlivé projevy respondentů. V těch však zároveň slyšíme střih – jejich výpověď byla delší, pro účely zpráv se však sestříhala. Postavu Fotbalisty hraje rodilý mluvčí. Úvod tvoří znělka zpráv. Naopak konec je utnutý, bez závěrečné znělky či předělu – jako by se vysílání přerušilo.)

MODERÁTORKA: Je 24. října 2017 a přinášíme vám zprávy. Napětí ve světě se vyostřuje, přední politici hovoří o hrozbě třetí světové války. Tak reagovali na prohlášení iránského prezidenta Mohada Ahdížáda lídři Číny, Indie a Turecka, kteří se sešli na mimořádné schůzi G3. Ahdižád pustil vybrané novináře do svého tajného jaderného centra a potvrdil tak spekulace o tom, že vlastní nejenom několik jaderných bomb, ale také nové typy neutronových a vodíkových pum. Napětí vyvolal výrok kapitána fotbalového týmu Manchester United Todda Boda, který po přátelském zápase v Iránu uvedl:

FOTBALISTA: Well, people were fine but I´ve never seen so much dirt everywere. It was so dirty.

(Slyšíme jen začátek, za pár vteřin vyjede hlas dabéra.)

HLAS: Lidé byli fajn, ale nikdy jsem neviděl tolik špíny. Bylo to tak špinavé.

MODERÁTORKA: Více o hrozbě války po počasí.


Osoby a obsazení
Moderátorka: Ivana Bartoňová
Fotbalista: Marek Hoblík
Hlas: Richard Pískala

Autorka: Hana Roguljič
Režie: Michal Bureš
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvukový mistr: Hana Plecháčková Kovalová
Hudební spolupráce: Marek Hoblík
Produkce: Iveta Tomášková


>> Zpět na hlasování

autoři: Klára Novotná , Hana Roguljič
Spustit audio