Finanční tíseň

31. prosinec 2013
Minutové hry

Jaroslav Kodeš

Podle stejnojmenné povídky pro rozhlas upravil Jaroslav Kodeš a v jeho režii hrají Dana Syslová a Igor Bareš.

VYPRAVĚČKA: Zřízenec bankovního domu Procházka a spol., starý Šíma, dodal si konečně po patnácti letech odvahy a zaklepal na dveře finančníka Procházky.

PROCHÁZKA: Sednou si, Šíma! Podívejte, mohl jsem vás s tou vaší nestydatou žádostí vyhodit hned, ale mám právě půl hodiny času, tak s vámi promluvím zcela přátelsky.
Vy tedy chcete, abych vám zvýšil plat o dvacet korun měsíčně, což znamená 240 korun ročně! A to na mně žádáte v době, kdy se Damoklův meč zdražení peněz vznáší se nad peněžním trhem? Víte, že klesly akcie Bedřichových závodů? Kurz Zbrojovky také klesá, milý Šímo. Ze 728 spadl na720 avy chcete 20 korun přidat! Trh bankovních hodnot kolísá, akcie rakouského úvěrového domu padají, akcie státní dráhy klesají. Uherská vláda si nemohla ve Francii vypůjčit jednu miliardu a vy si klidně řeknete: „Sloužil jsem věrně, pane šéfe, a tak vás prosím vzhledem k všeobecnému zdražení, deseti dětem, děravým botám a chorobnému stavu o zvýšení platu.“ Nešťastníče!
Finanční tíseň je velká. Všude. Akcie Jižní dráhy klesly o pět korun na kuse - a že já jich mám! Portugalsko a Španělsko si nemohou půjčit ani halíř, Řecko je na pokraji úpadku, americký miliardář Brown se zastřelil. Ale to vy jistě nevíte, jinak byste po mně nechtěl 20 korun přídavku!
Co mi na to řeknete, Šíma? No… Slyšíte! Co mi na to řeknete?

VYPRAVĚČKA: Finančník Procházka zatřásl nehybně sedícím Šímou a ten spadl s ledově chladnými končetinami na zem. Nad tou finanční mizérií mu puklo srdce.


Osoby a obsazení:
Vypravěčka: Dana Syslová
Procházka: Igor Bareš

Autor: Jaroslav Kodeš
Režie: Jaroslav Kodeš
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Mistr zvuku: Tomáš Mykiška
Hudební a zvuková spolupráce: Josef Plechatý
Produkce: Dana Reichová


>> Zpět na hlasování

Spustit audio