Foťák

16. říjen 2012

Petr Mančal

Jaké matky… takové dcery! První neradostná sonda do nitra instituce rodiny ze série odposlouchaných telefonních rozhovorů. V autorově režii účinkují Hana Maciuchová a Jana Stryková.

V telefonu.

MATKA: Že by ji chtěl vidět častějc?! Už se s ním nebav. Holku prostě uvidí jednou za čtrnáct dní a hotovo. Stejně si víc nezaslouží, hajzl jeden.

DCERA: Hm.

MATKA: A připomeň mu, že jestli ji zase přivede s modřinama, tak ho udáš u soudu a na sociálce za nezvládnutí svěřený osoby. Určitě bude tvrdit, že si jen hrála, ale pro soud je důležitý mít aspoň nějaký podezření. A napíšeš tam, že měla pohmožděniny, to zní líp. Soudkyně na to uslyší stejně jako ta na sociálce, uvidíš, dyť jsou to taky matky, ne? Však von zkrotne, hajzl jeden. Jo a nezapomeň to všechno vyfotit.

DCERA: Když ji včera přived, měla i nějakou vyrážku. (smutně) No ale ta už zmizela.

MATKA: Nafotilas to?

DCERA: A čím, prosim tebe?! Mami, už ti říkám aspoň rok, že chci novej kvalitní foťák a vy jste mi ho s fotrem pořád nekoupili.

MATKA: A za co? Za co ti ho jako s tátou máme koupit?! Víš, kolik nás stojí ta tvoje právnička, abys vysoudila dítě do svý péče? Zase si něco vymejšlíš!

DCERA: Já jako?! A kdo mluvil o focení pohmožděnin? Starej foťák už blbě zaostřuje… (krátká pauza) Chceš, abych pořídila kvalitní fotky tvojí vnučky? Tak jo, nebo ne?

MATKA: (po chvíli) Tak jo, ale jen do 20 tisíc.

DCERA: (radostně) Díky. A slibuju, že než fotky dostanou sociálka a soud, pošlu je nejdřív tobě, mami.


Osoby a obsazení
Matka: Hana Maciuchová
Dcera: Jana Stryková

Natáčení hry Foťák (herečka Hana Maciuchová, dramaturgyně Kateřina Rathouská, režisér Petr Mančal, herečka Jana Stryková)

Autor: Petr Mančal
Režie: Petr Mančal
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Hudební a zvuková spolupráce: Tomáš Pergl
Produkce: Iveta Tomášková, Jana Knappová


>> Zpět na hlasování

Spustit audio