Jak jsem byl vyhozen ze strany Národně sociální

31. prosinec 2013
Minutové hry

Jaroslav Hašek

Podle povídky Jak jsem vystoupil ze strany Národně sociální pro rozhlas upravil Jaroslav Kodeš a v jeho režii hrají Jiří Štěpnička, Michal Zelenka, Jiří Prager a Radek Holub.

Je slyšet, jak někdo píše na psacím stroji.

REDAKTOR: Den první. Milý deníčku! Přijali mě do strany Národně sociální. Stal jsem se redaktorem stranického listu. Přijímal mě poslanec doktor Hybšman, tajemník Šefrna a předseda výkonného výboru Vojna. Symbolem národních sociálů je zlatá husa.

Opět slyšíme psací stoj.

REDAKTOR: Den druhý. Doktor Hybšman a tajemník Šefrna jsou rozzlobeni, že správní rada dopravního podniku jim, poslancům, nechce povolit celoroční volné lístky na tramvaj. Předseda Vojna je uklidňuje:

VOJNA: (potměšile) Přátelé, to vyřešíme politicky. Půjdeme na schůzi zaměstnanců dopravního podniku, kterou si svolali pod heslem „Nejede se“, a uvidíte!

Opět psací stroj.

REDAKTOR: Den třetí. Zúčastnil jsem se schůze. Předseda Vojna si vzal slovo.

(šum schůze, volání hesla „Nejede se“)

VOJNA: (k davu smířlivě) Přátelé, klid, klid! Vaše mzdové požadavky jsou rozumné, ale nestávkujte a vyčkejte, až co vám odpoví správní rada. Stávka není aktuální. Slibuji vám, že my, národní sociálové, vaše požadavky budeme i nadále podporovat.

REDAKTOR: (volá) Pane předsedo, myslím, že bychom měli jako národní sociálové naopak ihned podpořit vyhlášení stávky. A ne ji oddalovat. To je přece taktika správní rady!

Bouřlivá souhlasná reakce pléna.

Opět psací stroj.

REDAKTOR: Den čtvrtý.

Je slyšet hádku několika mužských hlasů, bránícího se redaktora, hekání a potom otevření okna a pád těla.

VOJNA: Vy idiote! Nepochopil jste naši politiku.

HLASY: Teď si to odskáčeš, ty zrádče! Cos to plácal na tý schůzi? Takhle jsi nás připravil o celoroční volný lístek na tramvaj! Ven s ním! Hoďte ho dolů! Jako Martinice a Slavatu!

Hudební akcent naznačí pád těla.

REDAKTOR: Milý deníčku! Tak jsem byl vyhozen ze strany. Pan doktor Hybšman mě jako první chytil za krk, tajemník Šefrna otevřel okno a oba mě popadli za zadnici a vyhodili z okna redakce v prvním patře. Ještě jsem slyšel předsedu, jak volá:

VOJNA: (volá) Já ti ukážu disciplínu ve straně!

REDAKTOR: Už vím, proč je symbolem národních sociálů zlatá husa.

Hudební tečka.


Osoby a obsazení:
Redaktor: Michal Zelenka
Vojna: Jiří Štěpnička
Hlas: Radek Holub
Hlas: Jiří Prager

Autor: Jaroslav Hašek, Jaroslav Kodeš
Režie: Jaroslav Kodeš
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Mistr zvuku: Tomáš Mykiška
Hudební a zvuková spolupráce: Josef Plechatý
Produkce: Dana Reichová


>> Zpět na hlasování

Spustit audio