Komise

24. únor 2014

Miloslav Macela

Mikrodrama o jednom všedním rozhodnutí.

Odehrává se na Akademii malířských umění ve Vídni v říjnu roku 1907. Ruch ztišeného hovoru členů přijímací komise přeruší hlas předsedy:

PŘEDSEDA KOMISE: Pánové, prosím o klid. Máme tu dalšího adepta. Pane tajemníku, dejte nám sem ty kresby. A vás, kolegové, poprosím o komentáře.

(šustění velkých čtvrtek papíru)

ČLEN 1: Hm, hm. Toho mladíka znám. Obchází tady už měsíce a tvrdí, že je naším studentem. Velmi agilní. Navštěvoval prý nějakou soukromou malířskou školu... Třeba v něm jistý talent je.

ČLEN 2: Pane kolego, podívejte se pořádně na ty práce! Vždyť je to těžkopádné, strojené. Čirý amatérismus.

ČLEN 3: Souhlasím, naprosto souhlasím. A navíc je tam málo hlav. Zkušební úkol byl zadán jasně. Je to naprosto nedostatečné.

PŘEDSEDA KOMISE: Nuže, pánové, můžeme hlasovat. … Děkuji. Rozhodnutí je jednomyslné. Pane tajemníku, pište: Přijímací komise Akademie výtvarných umění ve Vídni, a tak dále…. Kompoziční úkoly pro kreslíře - první den: Vyhnání z ráje, druhý den: Potopa světa. Zkouška je hodnocena známkou nedostatečnou. Uchazeč nebyl přijat.

ČLEN 3: Prosím o záznam, že tam bylo málo hlav.

PŘEDSEDA KOMISE: Ano, jistě. A pane tajemníku - vyřiďte panu… panu Hitlerovi, ať se do budoucna spíše než uměním zabývá raději něčím jiným. Další ukázka, pánové…


OSOBY AOBSAZENÍ:
PŘEDSEDA: Jan Vlasák
ČLEN 1: Martin Zahálka
ČLEN 2: Jiří Langmajer
ČLEN 3: Kajetán Písařovic

Autor: Miloslav Macela
Režie: Petr Mančal
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Mistr zvuku: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Jan Trojan
Produkce: Radka Tučková


>> Zpět na hlasování

autoři: Klára Novotná , Miloslav Macela
Spustit audio