Počátek dynastie

27. duben 2015

Martin Konvalinka

Minutová hra od posluchače

Počátek dynastie

Chrudoš: Šťáhlave, už jsi viděl toho Bivoje? Ten nám může pěkně zavařit!

Šťáhlav: Chrudoši, bratře, co tě rmoutí? Že se ten silák s Kazi přede všemi naparuje a ty musíš stát v koutě? Libuše prostě nechce, aby se vědělo, že se s námi přátelí.

Chrudoš: Co mě rmoutí?! Až tomu vzpěrači vepřového Kazi povije synka, bude muset její sestra opustit stolec a nám už na Vyšehradě špalda nepokvete.

Šťáhlav: (zvuk zděšení)

Chrudoš: A právě proto už mám pro milou kněžnu nápadníka. Jmenuje se Přemysl. Je to mládeneček tady z Podskalí, co se u mne přiučil otáčet se po větru.

Šťáhlav: Přece si nemyslíš, že Libuše ztratí svůj věnec s nějakým chasníkem?

Chrudoš: Copak ty nečteš?! Nevíš, že Romulus byl oráč a že povolání panovníka od pluhu je starý keltský obyčej? Nazujeme Přemysla jako důstojného rolníka do střevíců z lýka, pošleme ho na pole za posvátný Říp a za pár dní pro něj dokráčí spřežení vedené mým starým valachem.

Šťáhlav: A co budu dělat já?

Chrudoš: Ty a naše věštka se mnou zítra sehrajete na nádvoří scénku. Bude se tam křičet "běda mužům, kterým žena vládne" a pak dlouze prorokovat.

Epilog

Chrudoš: Tak co, Šťáhlave, jak se ti zamlouvá náš nový kníže?

Šťáhlav: Ten tvůj Přemysl je chlapec nadějný, ale nemyslíš, že to Libuše trochu přehnala s tou rodovou budoucností? Přemyslovská sláva bez nás dvou uschne dřív než tráva.

Chrudoš: Pravdu díš, kamaráde. Vždyť ten kluk to málem zmrvil hned zkraje.
Zapomněl si vzít na orání otku. Na poslední chvíli tam urval prut a tak tak ho stačil zamazat hlínou, aby nebylo poznat, že je ještě zelený. Naštěstí odjeli dřív, než začalo pršet.


Osoby a obsazení:
Chrudoš:
Ivan Řezáč
Šťáhlav:
Jakub Žáček

Autor: Martin Konvalinka
Režie: Dimitrij Dudík
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal
Produkce: Radka Tučková


>> Zpět na hlasování

autor: Martin Konvalinka
Spustit audio