Nahlášené výtluky už mizí ze silnic

27. duben 2012

Velmi svižně se rozjel druhý ročník projektu Výmoly.cz. Od jeho spuštění tam denně přibývají fotografie a upozornění na nepříjemné výtluky na silnicích celé republiky. Hlavní však je, že za těch 14 dnů dokonce některé díry zmizely, protože je silničáři až nečekaně rychle opravili.

Například na Šumpersku na silnici mezi obcemi Březná u Štítů a Červená Voda motoristé nafotili spoustu děr, ale teď už jsou zalepené. Jde sice jen o provizorní opravu, ale, jak se říká, pořád je to lepší než drátem do oka. Na portálu Výmoly.cz navíc budou i nadále sledovat, kdy dojde k definitivní, kvalitní opravě. Nadšený je také pan Peter Petráš, který 17. dubna nafotil a popsal výtluk u Domu s pečovatelskou službou v Burešově ulici na Praze 8.

„Vlevo jsou soustavně zaparkovaná auta, takže do díry hluboké 12 až 15 centimetrů prostě vjet musíte.“ Jako řidič sanitky totiž jezdí touto ulicí denně, takže mohl sledovat, jestli se tam něco děje. „Po čtyřech dnech od zapsání díry na serveru Výmoly.cz jsem si všiml, že je označena růžovým reflexním sprejem, a 24. dubna jsem byl málem v šoku – díra zadělaná a průjezd hladký. Dokonce i za mírnou levotočivou zatáčkou bylo několik dalších děr zadělaných.

Myslím, že v tomto případě si správce silnic a komunikací rozhodně zaslouží pochvalu za téměř okamžitou reakci. Osobně děkuji. Tomu, kdo tuto hru vymyslel, děkuji za nápad. Je vidět, že i slušnou formou lze vyvíjet na kompetentní nátlak a ke všemu, světe, div se, ono to funguje.“

TSK naváže se serverem Výmoly.cz spolupráci

Možná teď pana Petráše trochu zklameme, ale jak jsme zjistili, Technická správa komunikací hlavního města opravila výtluk nezávisle na jeho informaci na zmíněném webu.

„Na žádném serveru jsme nic neviděli, my provádíme kontrolní činnost pravidelně a tuto závadu na komunikaci objevil náš správce. Zadal ji proto k opravě a v řádu dnů byla také provedena,“ řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Otázkou je, jestli zmíněný správce předtím náhodou nesurfoval po internetu. Každopádně je zřejmé, že opravit díry na silnicích je otázkou několika dnů a pár set korun. „Odvíjí se to od kapacitních možností dodavatelů a také podle vytížení komunikace. Oprava se většinou pohybuje v řádu dnů,“ popisuje Mrázek.

Také TSK Praha má na svých stránkách aplikaci, jejímž prostřednictvím mohou lidé upozorňovat na problémy na komunikacích, ovšem i server Výmoly.cz je pro ně dobrým vodítkem. „S provozovateli serveru jistě navážeme spolupráci, sami nás už oslovili. Za každou informaci budeme vděční, ať už je od pražské veřejnosti nebo internetového serveru,“ dodává Mrázek.

Vzájemná komunikace mezi řidiči a silničáři, byť prostřednictvím internetu, může být prospěšná oběma stranám. V loňském roce dostali na zmíněném portálu slovo pouze řidiči, a tak nakonec titul Nejhorší díra získala silnice II/471 z Bohumína do Rychvaldu, kde jen administrativní problémy oddalovaly velkou rekonstrukci za evropské peníze.

autor: evk
Spustit audio