Registrační značku začátkem července nedostanete!

27. červen 2012

Informace až o 7,5 miliónu aut v Centrálním registru řidičů se během deseti dnů přestěhují do nového systému. Pro motoristy to v této chvíli znamená jedinou věc – stávající registry vozidel budou od pátečního odpoledne na týden uzavřeny. Vzhledem ke svátkům půjde naštěstí jen o tři pracovní dny. Jenže co když přechod na nový Centrální registr vozidel budou provázet podobné problémy jako při lednové změně ve výplatě sociálních dávek?

Odborníci z ministerstva dopravy věří, že se to nestane – že přenos dat z databáze ministerstva vnitra do nového systému na ministerstvu dopravy připravili do všech podrobností. A že deset dnů odstávky stávajícího registru vozidel jim bude stačit k tomu, aby vychytali případné problémy.

„Pokud jde o technologie, softwarový systém a podobně, ty jsou připraveny na sto procent. Jde o velice komplikovanou záležitost. Údajů, které musíme přenést, je totiž celkem 14,5 miliónu. Jde o náročnou operaci, která v našem resortu nemá obdoby,“ říká náměstek ministra Ivo Toman.

Podle něj bylo už před 20 lety rozhodnuto, že Centrální registr vozidel bude provozovat i spravovat ministerstvo dopravy. Jenže zatím se nikdo k přenosu dat z ministerstva vnitra neodhodlal.

„Není možné to odkládat donekonečna. V současnosti navíc jsme vázáni některými dohodami v rámci EU. Nový registr vozidel bude umožňovat i přeshraniční spolupráci. Policista z Portugalska bude kupříkladu chtít informaci o voze, který je evidován u nás, a my budeme povinni tuto informaci poskytnout. Starý software starého registru nic podobného neumožňuje,“ upozorňuje Ivo Toman.

Řidičů se přesun informací nedotkne

Chystaná desetidenní odstávka by vzhledem k svátkům neměla motoristům příliš zkomplikovat život. Snad jen v případě, že by si na začátku července koupili nové auto a potřebovali by registrační značku. Ta převozní však má platnost deset pracovních dnů.

U nás je registrováno na 7,5 miliónu aut. Informace o nich registrují na 206 obcích s rozšířenou působností. V rámci desetimiliónové dotace byly vybaveny novými počítači a proběhla také příslušná školení.

Přenést tolik dat a informací – navíc tak citlivých – do jiného systému není žádná maličkost. Bezpečnost přesunu takového množství informací prý je zajištěna.

„Několikrát jsme vyhodnocovali to, abychom měli maximálně zajištěno bezpečnostní riziko, aby nenastal nějaký problém. Až přímo ve dnech, kdy k přesunu bude docházet, se ukáže, jak se vše podaří. K nějaké malé chybě dojít může, ale řidič, který na přepážku půjde od 9. července, však podle mě nic nepozná,“ říká Ivo Toman.

Registry vozidel se uzavřou tento pátek v 17 hodin. Znovu budou fungovat v pondělí 9. července od sedmi hodin ráno.

autor: evk
Spustit audio