Na dálnici D1 se začne pracovat. Dejte pozor na dopravní značení

3. květen 2013

Začátek modernizace D1 by pro řidiče nemusel být příliš komplikovaný. Ministerstvo dopravy schválilo první uzavírky, ze kterých je jasné, že až se příští čtvrtek začne na naší nejstarší dálnici pracovat, bude pro řidiče jednodušší cesta z Prahy než z Brna.

Jednoduše proto, že v úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se první dva měsíce bude pracovat pouze v jednom směru, a to v tom směrem na Prahu.

„Vždy půjde o zachování dvou jízdních pruhů v každém směru, přičemž ve směru na Prahu budou užší. V sobotu pak bude provoz zúžen do jednoho jízdního pruhu. Až do poloviny července budou realizovány dva plus dva jízdní pruhy,“ vysvětluje Milan Dont z ministerstva dopravy.

Čtěte také

Podle něho dojde k reálnému omezení dálnice u Velké Bíteše právě až v sobotu 11. května, kdy se ve směru na Prahu budou muset všechna auta vejít do jednoho jízdního pruhu, a to po celé délce uzavírky, tedy zhruba na trase dlouhé devět kilometrů.

Auta čeká odklon na krajnici

Mezi 9. a 10. květnem bude navíc snížena rychlost, a to na 80 kilometrů v hodině. Hned ve čtvrtek se však dělníci objeví na druhém úseku, který je připraven k modernizaci. Řidiči tak musí počítat s prvním větším omezením, i když ne po celé délce, ale jen na začátku a konci, tedy u exitů Větrný Jeníkov a Jihlava.

„Bude realizována příprava přejezdu ve středním dělícím pásu, kdy budou vozidla odkláněna na krajnici, ale v obou směrech tak, aby se uprostřed dálnice dalo pracovat,“ popisuje Milan Dont. Střední dělící pás sice na dálnici je i teď, jenže není vhodný pro účely náročné rekonstrukce.

Čtěte také

„Pás není dostatečně široký tak, abychom tam následně převedli dva plus dva pruhy. To znamená, že půjde o rozšíření středního dělícího pásu,“ podotýká Jan Kroupa z Ředitelství silnic a dálnic.

Nezapomeňte sledovat dopravní značení

Až do 20. května se ještě nebude pracovat po celé délce úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Čekají nás jen dvě zhruba třísetmetrové uzavírky. Doprava bude svedena do dvou užších pruhů. Přesto by měli být řidiči opatrní.

„V úseku od 104. do 113. kilometru by měli být řidiči obezřetní a sledovat značení, aby věděli, kde se právě budou pohybovat stroje, dbali na snížení rychlosti a upravili jízdu tak, aby dokázali včas reagovat na změněné podmínky provozu,“ upozorňuje Jan Kroupa.

Teprve až ve druhé polovině května se i tady začne rozšiřovat vozovka o 75 centimetrů. U Jihlavy se však bude pracovat v obou pruzích, tedy jak ve směru od Brna, tak od Prahy.

autor: evk
Spustit audio