Neplatiči povinného ručení zaplatili přes čtyři milióny

29. duben 2009

Padesát až tři sta korun ročně vyhazují do větru všichni majitelé aut kvůli nezodpovědnosti ostatních. Právě touto částkou v závislosti na typu auta totiž přispívají do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP), ze které se platí škody řidičů nepojištěných vozidel. Odhaduje se, že v současnosti jezdí po našich silnicích zhruba čtvrt miliónu nepojištěných vozidel. A právě jejich majitele má od nového roku v hledáčku ČKP, aby po nich vymáhala poplatek za neplacení povinného ručení.

Zákon platí od nového roku a po nezbytných procedurálních úkonech začala ČKP první upozorňující dopisy rozesílat koncem února.

"Do dnešního dne je rozesláno několik desítek tisíc těchto výzev a inkaso, které z nich přišlo, je zhruba 4,5 miliónu korun," přibližuje čísla Petra Zlatohlávková z České kanceláře pojistitelů.

Její kolega Jakub Hradec vysvětluje, podle jakého klíče byli první adresáti vybráni: "V první fázi jsme šli do více méně jistých případů, protože máme údaje od pojišťoven a centrálního registru vozidel. Postupně budeme samozřejmě rozšiřovat a neustále mířit k plošnému obesílání neplatičů. Takže nikdo neunikne."

Už i proto, že poplatek za nepojištěné vozidlo do Garančního fondu, který ale nenahrazuje zákonnou pojistku, se může vybírat zpětně k 1. lednu letošního roku. U osobního auta je to v závislosti na výkonu motoru 50 respektive 70 korun denně. A co udělat v případě, že vám přijde dopis od České kanceláře pojistitelů ohledně neplacení povinného ručení? Kromě toho, že se dozvíte, kolik máte platit, je tam i dotazník, díky němuž můžete vysvětlit, proč neplatíte.

"Takže vyplnit dotazník, odeslat ho na uvedenou adresu a my následně tyto informace vyhodnotíme a ověříme. Potom kauzu buď pozastavíme, nebo naopak obeslanému vysvětlíme, že omyl je na jeho straně a pokračujeme ve vymáhání," uvádí Petra Zlatohlávková.

Přesto je to málo. Škody, které vyplácí garanční fond za nepojištěné řidiče, se totiž stále zvyšují, přestože je počet nehod už od roku 2000 skoro stále stejný - kolem 5000.

"Co se týká finančních objemů, tak průměrné škody rostou naopak poměrně významně. U majetkových škod je průměrný nárůst škody třeba pět procent ročně. U škod nejtěžších, kdy dojde k těžké újmě na zdraví a postiženému se vyplácí renta, je meziroční nárůst 26 procent."

Vždyť jen loni vyplatil Garanční fond na škodách nepojištěných aut téměř 470 miliónů korun. Ze statistik je zřejmé, že takovým typickým viníkem nepojištěné nehody je alkoholem posilněný muž do 23 let, který překračuje rychlost.

"Domníváme se, že se v tom projevuje neodpovědný přístup k životu a ochota riskovat snad cokoliv. Souvisí s tím také ignorování pravidel a zákonů. Je to tedy kumulace protiprávních jednání, je to o určité lhostejnosti této skupiny, ale možná je to také způsobeno zanedbanou výchovou," říká Jakub Hradec. Častokrát totiž tito viníci nejsou vlastníky nepojištěného auta.

autor: evk
Spustit audio