Kdy projede papamobil Prahou?

23. září 2009

Papež Benedikt XVI. stráví v naší republice tři dny. Dnem D pro veřejnost bude neděle a bohoslužba v Brně. Jaké přinese dopravní komplikace právě v okolí moravské metropole podrobně rozebereme v pátečním Motožurnálu. Ve čtvrtek se zaměříme na papežovu návštěvu Staré Boleslavi a dnes zůstaneme v Praze. Právě tady totiž hlava katolické církve stráví nejvíce času, byť je její program z větší části neveřejný. Jak se to projeví na pražské dopravě?

Nemělo by to prý být tak složité jako v případě dubnové návštěvy prezidenta Obamy. Papež Benedikt XVI. přiletí na ruzyňské letiště v sobotu kolem půl dvanácté a odletí v pondělí kolem 17. hodiny. V obou případech pojede v limuzíně a klasické vládní koloně. Uvítací a rozlučkový ceremoniál na letišti je pouze pro zvané.

"Potom bude možné vidět papeže při odjezdu z letiště do centra města - nepojede v papamobilu, ale v limuzíně. Další místo, kde bude papeže možné spatřit, je v Karmelitské ulici u Pražského Jezulátka a dále na trase od Pražského Jezulátka na Národní třídu a k papežské nunciatuře ve Voršilské ulici. V odpoledních hodinách (okolo 16.25 hodin) přijede papež na Pražský hrad a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se zúčastní nešpor, které tam budou asi od 18 hodin," přibližuje sobotní program ředitel naší Ochranné služby Lubomír Kvíčala.

Podle něj bude papežská kolona zhruba o polovinu kratší než v případě amerického prezidenta, tedy mezi patnácti až osmnácti vozy. Řidiče na trase z letiště by měla zdržet jen několik minut, neboť jednotlivé křižovatky se uzavírají až těsně před příjezdem samotné vládní kolony. V Praze se papež bude pohybovat také v neděli v podvečer. Po leteckém přesunu z Brna přijede kolem 17. hodiny do Arcibiskupského paláce a poté se přesune na Pražský hrad, odkud by měl kolem čtvrt na osm odjíždět.

V Praze se ovšem Benedikt XVI. projede také ve svém jedinečném papamobilu. A tady by mohly nastat dopravní komplikace. Narozdíl od vládních kolon, které chtějí být rychle pryč, papamobil jede pomalu, aby se papež mohl setkat s věřícími.

"Bude to vyžadovat daleko větší nasazení všech policistů, kteří budou dbát o bezpečnost celé kolony - to znamená jak dopravní služby, která nám bude dělat cestu, tak i osobních ochránců, kteří se budou kolem papamobilu a cesty papeže pohybovat. Nepředpokládám, že bychom uvízli v davu lidí, ale přesto je třeba přijmout taková opatření, abychom i s papamobilem měli hladký průjezd po Praze i ostatních místech, kde se papež bude pohybovat," říká Lubomír Kvíčala.

Poprvé to bude krátce po příletu. Papež usedne do papamobilu v sobotu kolem poledne po návštěvě Pražského Jezulátka.

"Z Karmelitské ulice na Národní třídu se projede pouze přes dvě křižovatky na Újezdě a u Národního divadla, takže ani nebudeme příliš vadit provozu. Navíc to bude v sobotu kolem jedné hodiny, kdy provoz nebude nijak zvlášť silný," doplňuje Lubomír Kvíčala.

Druhý papamobil je připraven pro papežovy přesuny během nedělní návštěvy Brna.

autor: evk
Spustit audio