Volkswagen Polo: Evropské auto roku 2010

30. listopad 2009

Ze sedmi finalistů dnes porota vybrala evropské Auto roku pro rok 2010. Stal se jím nakonec Volkswagen Polo. V minulosti se ovšem objevila nejrůznější auta, která snad ani neměla vyhrát. Málokdy vyhraje třeba luxusní auto, ale i to se v minulosti stalo.

"Mezi vítězi se objevil například Mercedes-Benz třídy S a dokonce Porsche 928. To byla velmi zajímavá volba, protože ani stuttgartský výrobce aut nečekal, že jeho vůz vyhraje. Když Porsche 928 nakonec vyhrálo, narychlo sehnal jeden vůz a uspořádal večírek pro novináře," popisuje historické nečekané vítězství jediný český zástupce v porotě Tomáš Hyan a přidává podrobnosti o letošní anketě:

"Porotců je 59, z některých zemí jen jeden, jako například z České republiky nebo Turecka. Býváme přednostně zváni na prezentace vozů ještě před běžnou masou novinářů. Máme také vlastní testování, které vzniklo z iniciativy severské skupiny - v Dánsku se testuje všech třicet kandidátů na jednom místě a ve stejnou dobu. Až se zvolí sedm finalistů, konají se ještě v Německu, Itálii a Velké Británii srovnávací testy," vysvětluje Tomáš Hyan.

Inspiraci si z evropské ankety vzala i česká anketa Klubu motoristických novinářů. Rozdíl je prakticky jediný, a to počet finalistů.

"Pět finalistů bylo i v evropské soutěži. Mám problém rozdělit 25 bodů mezi sedm finalistů v evropské anketě Auto roku. Podle mého názoru je počet pěti kandidátů lepší," uzavírá Tomáš Hyan.

Novinářská anketa Klubu motoristických novinářů je u nás jedinou odbornou anketou, ačkoli existuje i anketa veřejnosti pořádaná Sdružením automobilového průmyslu.

autor: pgj
Spustit audio