Autosedačka z druhé ruky může být nebezpečná

21. červen 2010

Děti jsou to nejcennější, co máme. O tom snad nikdo nepochybuje. Cynik by možná řekl, že nám někdo na důchod vydělávat musí, ale ono je to hlavně o řadě dalších radostí. Přesto se někdy chováme, jakoby nám byly lhostejné, a snažíme se ušetřit na místech, která ohrožují jejich zdraví i životy. Ačkoli je u nás povinná jejich přeprava v autosedačkách, mnozí tuto povinnost berou jen jako nutné zlo a zapomínají na to, že děláme-li něco špatně, pak to často vede k horšímu výsledku, než když to neděláme vůbec. Na to bychom měli myslet nejen při používání a instalaci sedačky do auta, ale už při její koupi.

Samotný výběr autosedačky by neměl být otázkou pár minut někde v supermarketu nebo na tržišti. „Autosedačka musí vyhovovat jak vašemu dítěti, tak automobilu. To lze zjistit jedině tak, že sedačku do auta nainstalujete a následně do ní upevníte dítě,“ doporučuje Pavel Erben.

Proto bychom měli nakupovat tam, kde nám dokážou poradit. Ne každou sedačku totiž bezpečně upevníme do každého auta. Velmi často také pořizujeme sedačku z druhé ruky. „Nikdy nemáte jistotu - kromě případů, že ji koupíte od někoho z rodiny, o kom víte, že neměl žádnou nehodu - že už nebyla poškozená nebo nebyla účastníkem dopravní nehody. Už náraz v malé rychlosti, kolem 15 km/h, může způsobit nevratná poškození v konstrukci autosedačky, která nemusejí být na první pohled patrná,“ vysvětluje Jan Skřivánek z ministerstva dopravy.

Jenže ani zcela nová autosedačka, která ležela na krámě několik let, nemusí vyhovovat.

„Sedačka vykazuje opotřebení, které je nebezpečné spíše z pohledu morálního zastarání. Podle vývoje konstrukčních systémů automobilů a celkové situace v otázce bezpečnosti v silničním provozu je pravidelně aktualizován homologační předpis na autosedačky. Může se vám proto také stát, že autosedačka, která je například osm let stará a vykazuje pouze opotřebení potahu, nemusí v dnešním provozu poskytnout dostatečnou ochranu.“

Sedačka by měla v autě opravdu, jak se říká, sedět. Cokoli univerzálního není nikdy perfektní, to je dobře známá věc. „Nevyplatí se šetřit na tom, aby sedačka dítěti pasovala. Doporučujeme nekupovat zbytečně příliš univerzální autosedačku, kdy se dostáváme do situace, která je dítěti prvních pár let volná, potom mu například rok vyhovuje, ale po roce v ní opět trpí.“

Pro větší děti pak kupujeme podsedáky, ale v nabídce obchodů jsou i sedačky, které děti chrání před bočním nárazem. Ten dokáže dítě zabít v daleko nižších rychlostech, vždyť i pro dospělého je smrtelný v necelé čtyřicítce. „Velkou část dopravních nehod představují nárazy z boku. Dítě nemá natolik vyvinutou krční páteř jako dospělý pasažér, proto je velmi důležité věnovat péči i boční ochranně,“ uzavírá Skřivánek. A náraz dětské hlavičky do bočního sloupku si nepřeje vidět asi nikdo z nás.

autor: pgj
Spustit audio