Povinné dechové zkoušky víc opilých řidičů neodhalily

7. říjen 2010

Tři čtvrtiny hlasujících v naší poslední anketě souhlasí s dechovými zkouškami řidičů při každé silniční kontrole, zatímco podle čtvrtiny respondentů by stačilo dělat tuto kontrolu pouze při podezření na alkohol v krvi řidiče.

Svým způsobem by tomu mohl nahrávat i fakt, že zhruba u třetiny zjištěných řidičů, kteří před jízdou požili alkohol, je hladina do 0,24 promile, což je podle odborníků hladina, která neovlivňuje řízení. Policisté s tímto faktem pracují, přestože zákon hovoří jasně.

„V naší zemi není povoleno žádné množství alkoholu za volantem, a jestli policista zjistí alkohol v krvi řidiče, je povinen to oznámit správnímu orgánu,“ potvrzuje šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Od začátku letošního roku musejí dopravní policisté při každé kontrole povinně podrobit řidiče dechové zkoušce na alkohol. Přesto podle informací policejního prezídia počet odhalených opilců za volantem zůstal prakticky stejný. Loni jich za devět měsíců policisté odhalili 10 063, letos jen o 500 víc. Důvody jsou různé, ale například pro pražské dopravní policisty se podle majora Miroslava Bouška vlastně nic nezměnilo.

„My jsme prováděli dechové zkoušky, provádíme a provádět budeme i nadále. Procento zjištěných řidičů s alkoholem v krvi je srovnatelné s dobou, kdy povinnost nebyla vyžadována. Pokud tedy mohu mluvit za Prahu, tak tady žádná změna nenastala.“

V našem hlavním městě bylo při namátkových kontrolách řidičů odhaleno do začátku října 700 hříšníků. Nejúspěšnější jsou v tomto směru policisté ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Ve středních Čechách se musí z alkoholu za volantem zpovídat 2 145 řidičů a na Moravě 1 200 řidičů. To je víc než před rokem. Zároveň se snížil počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

„Neřekl bych však, že to je významné číslo. Snížení počtu nehod bych přičetl spíš právní úpravě silničního zákona. Na druhou stranu se zase nabízí otázka, zda některé nehody pod vlivem alkoholu policii neutekly právě díky tomu, že nebyla způsobena na vozidlech vysoká škoda a řidiči se mezi sebou dohodli bez nutnosti volat policii.“

Nehody, při kterých hraje roli alkohol, patří podle šéfa republikové dopravní policie Leoše Tržila k těm vážnějším. „Problém je, že u viníka dopravní nehody je ve dvou třetinách případů hladina alkoholu v krvi vyšší než jedno promile.“

Řízení pod vlivem alkoholu je totiž především o morálních vlastnostech člověka.

„Jsou lidé, kteří si v žádném případě nedovolí sednout za volant po požití jakéhokoliv množství alkoholu, ale také jsou mezi námi i tací, kteří si bez obav za volant sednou. To žádný zákon nevyřeší,“ uzavírá šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

I proto se musím smířit s tím, že budeme muset podstoupit dechovou zkoušku na alkohol pokaždé, když nás budou dopravní policisté kontrolovat. Sami jistě velmi dobře víte, že alkohol za volant prostě nepatří.

autor: evk
Spustit audio