Vaše auto si vosk zaslouží

29. říjen 2010

Noční a ranní teploty už na mnohých místech spadly pod nulu. Ze všech stran jsou nám připomínány zimní pneumatiky, takže se hromadně objednáváme do pneuservisů. Jenže tím zimní příprava auta přece nekončí. Nebo ano?

„Určitě si připravuju vůz na zimu. Nechávám ho umýt a navoskovat, abych ochránil lak.“
„Já nevím. O to se stará spíš manžel.“
„Konečně se taky dostanu do myčky a dám tomu všechno, co se tam dá dát,“ odpovídají řidiči na otázku, jak chystají vůz na zimní měsíce.

O myčkách a voskování nemluvíme náhodou. Celý minulý týden jsme se totiž na našem webu ptali na to, jestli budete karoserii svého vozu nějak připravovat na zimu. Výsledky hlasování se od ankety v ulicích lišily. Zatímco na ulicích mluvil o vosku v myčce každý druhý, na internetu tuto odpověď zvolila pouhá pětina hlasujících.

„Zákazník by měl dát pozor na čistotu mycí linky, která by měla být určitě čistší než auto, které tam chceme umýt. Mycí linky jsou v dnešní době každopádně na vysoké úrovni a kvalita mytí je velmi dobrá,“ říká z praxe Jiří Holovač.

A není důvod mu nevěřit. Díky svému povolání (pracuje ve společnosti SGS, která se zabývá kontrolou pohonných hmot a čerpacích stanic) objede každý týden velkou spoustu čerpacích stanic. Karoserie by se podle jeho názoru měla voskovat zhruba jednou za měsíc.

„Voskování vozidla vysoce kvalitními vosky zaceluje drobné trhlinky, čímž se zamezuje korozi karoserie,“ radí Holovač, podle jehož zkušeností se vyplatí aplikovat vosk i na podvozek auta.

S nějakým šizením nebo nekvalitní autokosmetikou se při kontrolách pump on ani další inspektoři nesetkali: „Zkontrolovat nejde určitě všechno, ale čerpací stanice, u kterých kontrolujeme kvalitu pohonných hmot, mají i kvalitu mytí v pořádku.“

I odborník na čerpací stanice a mycí linky ale uznává, že nad ruční práci není. Dobře si to uvědomují i samotní řidiči: „Na autě si všechno provádím sám, a když si ho voskuju, najdu i různé praskliny a oděrky od kamínků, které tak můžu rovnou zabarvit namíchanou barvou.“
„Nechávam si auto voskovat ve velkých mycích centrech, kde mi ho zároveň vyčistí i navoskují,“ odpovídají na naše dotazy.

Podle ankety na našem webu se pro ruční voskování před zimou rozhodují každoročně téměř dvě pětiny hlasujících. Nejvíc hlasujících se tentokrát k překvapení celé redakce přiznalo, že něco jako ochrana karoserie před zimou jim nic neříká. Tuto možnost zvolilo 40 procent hlasujících. Překvapivá odpověď by mohla znamenat, že hlasující a čtenáři našich stránek nemusejí dbát o vzhled vozu, a to zřejmě proto, že jezdí služebními auty, u kterých neřeší cenu při následném prodeji.

My ostatní si rozhodně pamatujme, že auto si před zimou vosk určitě zaslouží. Ruční mytí s voskováním vyjde minimálně na 1.500 korun, nejdražší programy v myčkách přitom stojí maximálně tři stovky. To zase není tolik pro ochranu automobilu.

autor: pek
Spustit audio