Jorge Lorenzo je zraněný – v Assenu si zlomil klíční kost

27. červen 2013

Pouze jednu hodinu dnes pršelo v nizozemském Assenu, jenže právě ta se stala osudnou mistru světa silničních motocyklů Jorge Lorenzovi. Na deštěm zkrápěné trati si zlomil klíční kost a minimálně sobotní Velkou cenu Nizozemska vynechá.

Pršet začalo zhruba dvacet minut před startem tréninku královské kubatury, všechny týmy tak stihly vyměnit pneumatiky i nastavení motocyklů a dva tucty jezdců se za vydatného deště vydaly na trať. Obhájce titulu Lorenzo uháněl sám, když najednou se svou motorkou vjel do kaluže vody, ta se podsmekla a druhý muž aktuálního pořadí udělal ve vzduchu kotrmelec. A když vstal, bylo jasné, že něco není v pořádku.

„Jak spadl Lorenzo, jsme přesvědčený, že jsem byl v blízkosti. Mám dojem, že jel kousek za mnou, ale samozřejmě jsem ni neviděl, Až potom jsem se podíval a za mnou nebyl, tak jsem věděl, že se něco stalo, vyprávěl bezprostředně po tréninku český jezdec Karel Abraham, aniž by tušil, že Jorge Lorenzo dopadl stejně jako on letos v dubnu ve Spojených státech. Zlomil si klíční kost.

Čtěte také

Vzhledem k pádu ve více než dvousetkilometrové rychlosti podstoupí šestadvacetiletý rodák z Mallorky v nejbližších hodinách vyšetření CT a v o víkendy by mohl být v Barceloně operován. Tady v Nizozemsku určitě startovat nebude.

„Z mého pohled určitě bylo lepší vynechat závod a koncentrovat se na další a dělat opravdu všechno pro to, aby se povedlo co nejdřív, nejlépe hned na další závod, nastoupit. Mně se to nepovedlo, vyzkoušel jsem to, ale nemohl jsem závod jet. Nicméně záleží na tom, jakou má jezdec zlomeninu a je možné, že na další závod nastoupí,“ popisuje své zkušenosti Karel Abraham.

Což by znamenalo za 14 dnů v německém Sachsenringu. A to by Lorenzo určitě chtěl. Pro úřadujícího mistra světa, který s krajany Pedrosou a Márquezem bojuje o průběžné vedení je každá bodová ztráta doslova katastrofou. A vynechání dvou závodů může znamenat konec ambicím na titul. Jenže zdraví má člověk jen jedno. Navíc sympaťák Jorge si poranil stejné rameno jako před sedmi lety a dokonce v něm měl čtyři roky titanovou destičku. Uvidíme proto, jak rychle bude spěchat s návratem na trať.

„Může dojít k dalšímu pádu, což po operaci velmi nebezpečné. Před tím mě hodně varovali, abych si dal další měsíc skutečně pozor,“ vysvětluje Karel Abraham.

Smutní ze zranění Jorge Lorenza teď ale nejsou jen motocykloví fanoušci, ale také jedna španělská charita, která se stará o lidi s Downovým syndromem. Právě jí totiž Lorenzo věnoval výtěžek z internetové aukce přilby, kterou měl na hlavě při minulém vítězném závodě v Barceloně. Vydražila se za 27 tisíc eur.

autor: evk
Spustit audio