Kvůli semaforu na magistrále stojí Nuselský most

6. srpen 2012

Provoz na pražské magistrále směrem do centra řídí nový semafor. Signalizace kousek za Nuselským mostem má pomoct odsunout kolony z obydlených částí Legerovy ulice. Semafor, který Praha nechala osadit zatím na zkoušku, silničáři na několik hodin spustili už včera. Od dnešního dne funguje naplno. Proti tomuto řešení se už dřív vyslovila Praha 4, která varovala před dopravním kolapsem.

Nejednoho řidiče na cestě do Prahy v ranní pondělní špičce čekalo překvapení. Na konci Nuselského mostu se rozsvítil nový semafor. Na křižovatce ulic Legerova a Boženy Němcové teď bude celý měsíc korigovat hustou dopravu.

„Samozřejmě se mi to moc nelíbí, protože například v minulém týdnu si nevzpomínám, že by na Nuselském mostě nebo v Legerově byla nějaká kolona a teď se skoro přes celý Nuselský most kolona vytvořila a opravdu mě to tady zdržuje, pospíchám a zdržuje to,“ stěžuje si mladá řidička, která právě sjela z magistrály. V koloně, která průběžně sahala až na konec Nuselského mostu, si uprostřed dopravní špičky počkala skoro deset minut.

Nový semafor má pomoct Legerově ulici

Nepohodlí řidičů by naopak mělo prospět obyvatelům Legerovy ulice. Nový semafor Praha na magistrálu nechala osadit právě proto, aby přetížené ulici ulehčila. Větší odstupy aut zde mají zabránit příliš hustému a hlučnému provozu. Lidé si však změny zatím příliš nevšimli.

„Ani jsem si pořádně nevšiml, že tady něco takového je. Rozestupy jsou sice větší, ale hluk zůstal pořád stejný.“
„Přišlo mi to naprosto stejné.“
„Že by se zklidnila, nevím, ale připadá mi, že chvílemi je tišší – hlavně když za Nuselským mostem svítí červená, tak je tišší, protože tu nejezdí auta,“ odpověděli dotázaní řidiči.

Zkušební semafor na magistrále zůstane až do konce srpna. Poté pražští radní vyhodnotí jeho přínos. Pokud obstojí a Legerova ulice se zklidní, mohly by se zde objevit i další semafory a také přechody pro chodce. S tím však nesouhlasí například Praha 4. Obává se dlouhých kolon, které budou řidiči objíždět přes Nusle a Podolí.

autor: eku
Spustit audio